Assurantiebelasting en fiscaal advies

assurantie

Assurantiebelasting is de belasting die geheven wordt over verzekeringen. Als u een internationale onderneming heeft, dan is de heffing ervan ingewikkeld. Er zijn namelijk grote verschillen in assurantiebelasting tussen landen. Maar ook als u een Nederlands bedrijf heeft, is het belangrijk om uw kansen en risico’s te kennen. De professionals van Meijburg & Co helpen u hier graag bij.

Assurantiebelasting en btw

Assurantiebelasting en btw worden vaak met elkaar vergeleken. Het zijn namelijk allebei indirecte belastingen. Bovendien geldt voor beide een tarief van 21%. Maar er zijn ook enkele belangrijke verschillen tussen assurantiebelasting en btw. Zo kunnen bedrijven assurantiebelasting niet terugvragen, in tegenstelling tot btw. Daardoor is assurantiebelasting voor zowel bedrijven als individuen een kostenpost.

Daarnaast zijn er over btw allerlei afspraken tussen landen gemaakt. Assurantiebelasting is daarentegen bijna niet geharmoniseerd. Daardoor kunnen de reikwijdte, de wijze van berekening en de tarieven per land sterk verschillen. Zelfs binnen de Europese Unie zijn er grote verschillen. Zo heft Nederland vooral assurantiebelasting op schadeverzekeringen. Voor andere landen geldt het ook voor levensverzekeringen. Sommige EU-lidstaten kennen helemaal geen assurantiebelasting. Dat maakt het er voor u niet makkelijker op.

Belangrijke factor bij internationale verzekeringen

Als verzekeraar, tussenpersoon of multinational heeft u vaak te maken met grensoverschrijdende verzekeringen. De assurantiebelasting is daarbij om twee redenen een belangrijke factor. Allereerst is het van belang om de kosten van assurantiebelasting op wereldwijde verzekeringsprogramma’s vast te stellen. Als tweede is het erg belangrijk dat u inzage heeft in uw compliance verplichtingen.

Uitdagingen voor multinationals

Onze specialisten zijn multinationals graag van dienst bij assurantie-belastingkwesties. Dit is met name van toepassing als u een eigen captive verzekeraar in de groep heeft. Maar ook zonder captive verzekeraar kan assurantiebelasting, soms ongemerkt, van belang zijn. Zo zien we geregeld dat multinationals onbedoeld te veel assurantiebelasting betalen. Dat komt meestal door dubbele afdracht. Daarnaast kunt u te maken hebben met een te hoge toebedeling aan landen waar een hoog belastingpercentage geldt. Tegelijkertijd missen multinationals in sommige gevallen compliance verplichtingen. Wij staan u daarom graag bij met fiscaal advies over assurantiebelasting, ook bij controles door de Belastingdienst.

Technologische oplossingen voor assurantiebelasting

Naast fiscaal advies helpen we u ook graag met onze technologische oplossingen. Zo hebben we een geavanceerde data-analysetool ontwikkeld. Daarmee kunnen we grote premiebestanden binnen enkele minuten controleren op risico’s op het gebied van assurantiebelasting. De tool heeft ook een dashboardfunctie. Deze biedt inzicht in de positie, de risico’s en de kansen die zijn geïdentificeerd. Zo weet u in een mum van tijd waar u aan toe bent.

Fiscaal advies over assurantiebelasting nodig?

Heeft u als tussenpersoon behoefte aan fiscaal advies over assurantiebelasting? Of heeft u als multinational hulp nodig bij de internationale toepassing ervan? Het team specialisten van Meijburg & Co helpt u graag. We hebben experts op zowel nationaal als internationaal gebied. Bovendien maken we deel uit van een wereldwijd KPMG-netwerk. Daardoor kunnen we zelfs de meest complexe vraagstukken over assurantiebelasting oppakken. We kijken ernaar uit om kennis met u te maken.

© 2022 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.