Popel Coumou winnares Meijburg Art Commission 2021

21 september 2021
Popel Coumou

Met trots presenteren wij de winnaar van de Meijburg Art Commission 2021, Popel Coumou (NL, 1978). De jury van de Meijburg Art Commission, die dit jaar haar zesde editie beleefde, reikte de prijs uit tijdens de opening van Unseen Amsterdam. Alle fotografen die tijdens Unseen 2021 hun werk presenteerden werden uitgenodigd om mee te dingen. Aan de kunstenaars werd gevraagd een beknopte presentatie van hun stijl, visie en eerder werk in te dienen. De winnaar mag een werk creëren, dat deel gaat uitmaken van Meijburg haar kunstcollectie.

Met de Meijburg Art Commission biedt Meijburg fotografietalent de kans om nieuw werk te ontwikkelen en aan een groot publiek te tonen. "Kunstenaars zijn in staat om ons te inspireren en met een frisse blik naar de samenleving te laten kijken. Juist in deze tijd moeten we blijven investeren in cultuur en kunstenaars ondersteunen.", aldus Wilbert Kannekens, bestuursvoorzitter KPMG Meijburg & Co.

Uit een overweldigend aantal sterke presentaties werden vijf genomineerden geselecteerd door de internationale jury, bestaande uit: Marleen Sleeuwits (Winnaar Meijburg Art Commission 2019), Robert Jan Verhagen (Curator en Voorzitter Adviescommissies Mondriaan Fonds), Willemijn van der Zwaan (Curator Fotomuseum Den Haag), Brandei Estes (Head of Photographs Department Sotheby’s) en Wilbert Kannekens. Van deze genomineerden verkozen zij Popel Comou tot winnaar.

Coumou speelt in haar werk met de belangrijkste elementen van de fotografie: licht, papier en de perceptie van de werkelijkheid. Door haar collages van papier gericht te belichten voegt zij aan het papieren reliëf een derde dimensie toe. Zo komt het platte vlak tot leven. 

Roderick van der Lee, directeur van Unseen is enthousiast: "Uit het niveau en de kwaliteit van de voorstellen die de jury dit jaar heeft mogen beoordelen, blijkt dat de Meijburg Art Commission binnen een paar jaar is uitgegroeid tot een prijs waaraan fotografen grote betekenis hechten, en dat is fantastisch. Unseen is er trots op om samen met Meijburg op deze manier niet alleen kunstenaars te kunnen steunen, maar ook om via deze Commission onderdeel te zijn van de zoektocht naar nieuwe artistieke vormen van fotografie."

Het komende jaar volgen wij Popel Coumou in de ontwikkeling van haar werk. Klik hier voor meer informatie over de Meijburg Art Commission en eerdere winnaars. 

© 2023 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.