Niet voldoen aan meldplicht voor internationale detacheringen voortaan beboetbaar

3 september 2020
Niet voldoen aan meldplicht voor internationale detacheringen voortaan beboetbaar

Op 1 maart 2020 is de meldplicht op grond van de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU) ingevoerd. Kort gezegd houdt deze plicht in dat in de EU/EER en Zwitserland gevestigde werkgevers en dienstverrichters vooraf via het beschikbare online registratiesysteem moeten melden als zij een buitenlandse arbeidskracht tijdelijk in Nederland tewerkstellen.

De eerste zes maanden werd door de Inspectie SZW al wel gehandhaafd, maar werden er nog geen boetes opgelegd. Deze proeftijd liep af op 1 september 2020 en hiermee is dus een einde gekomen aan de vrijblijvendheid van de meldplicht. Vanaf nu kan de Inspectie SZW boetes opleggen aan zowel de buitenlandse werkgever als aan de Nederlandse opdrachtgever als zij niet volledig aan de voorwaarden van de WagwEU voldoen.

Voor het niet tijdig melden door de buitenlandse werkgever ligt het boetebedrag tussen de € 1.500 en € 4.500 per niet (tijdig) gemelde werknemer. Het bedrag is afhankelijk van het totaal aantal werknemers voor wie de boete wordt opgelegd. Nederlandse opdrachtgevers kunnen daarbij een boete krijgen van € 1.500 als zij een melding niet of niet tijdig hebben gecontroleerd.

Om de melding te kunnen doen moet de buitenlandse werkgever zich via de website www.postedworkers.nl registreren. Belangrijk is dat een melding niet alleen compleet moet zijn, maar ook dat deze voor aanvang van de werkzaamheden is ingediend. Bovendien bestaat de meldplicht in Nederland uit twee onderdelen. Een melding is pas volledig als ook de Nederlandse opdrachtgever of dienstontvanger zelf heeft ingelogd via de website om de melding inhoudelijk te controleren en te verifiëren. Hiervoor krijgt de Nederlandse opdrachtgever iets meer tijd: binnen vijf dagen na de start van de werkzaamheden moet dit zijn gedaan. Er zijn overigens een aantal uitzonderingen geformuleerd waarbij de melding achterwege kan blijven.

© 2024 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.