Douanewaarde

Maatstaf van heffing: specifieke rechten en douanewaarde berekenen

Het vaststellen van de juiste maatstaf van heffing is belangrijk bij het berekenen van invoerrechten. In de EU zijn er twee soorten maatstaven:

  • Heffingen op de hoeveelheid van de goederen.

  • Heffingen op de financiële waarde van de goederen.

Ook een combinatie van deze maatstaven is mogelijk bij het berekenen van invoerrechten. 

Douanewaarde: waar lopen organisaties in de praktijk tegenaan

Het begrip douanewaarde gebruiken we in de eerste plaats bij de toepassing van het douanetarief. De douanewaarde wordt soms met bepaalde elementen verhoogd zoals bijvoorbeeld:

  • Vrachtkosten tot aan de EU grens.

  • De waarde van goederen en of diensten die gratis aan de fabrikant van de goederen zijn verstrekt

  • Royalty’s betaalbaar in het kader aan- of wederverkoop van de goederen.

De douanewaarde wordt soms met bepaalde elementen verlaagd zoals bijvoorbeeld:

  • Vrachtkosten binnen de EU.

  • Invoerrechten in de EU indien reeds in de prijs van het goed opgenomen

Transfer Pricing / verbondenheid

De transactiewaarde is alleen van toepassing als de verkoper en koper onafhankelijk van elkaar zijn. Als dit niet het geval is dan mag de prijs daardoor niet beïnvloed zijn. Bestaande ‘transfer pricing’ documentatie dient vaak als bewijs dat de prijs tussen partijen niet is beïnvloed.

Het Transfer-Pricingbeleid van een onderneming kan tot gevolg hebben dat er met terugwerkende kracht prijsaanpassingen volgen. Dit heeft invloed op de te hanteren douanewaarde-methode en dus de aangegeven douanewaarde.

Hoe kunnen wij helpen met douanewaarde berekenen en invoerrechten?

Onze douanespecialisten beschikken over ruime ervaring op het gebied van douanewaarde en invoerrechten. Onze douanespecialisten werken nauw samen met hun transfer pricing collega's op het gebied van douanewaarde en invoerrechten. Wij zorgen ervoor dat alles voldoet aan de regelgeving van beide fiscale disiplines.

Meer weten over douanewaarde en invoerrechten?

Neem dan contact op met onze douanespecialisten. Wij helpen bij het inventariseren van de mogelijkheden en adviseren over de aanpak die het beste bij het bedrijf past.

© 2024 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.