Weet jij waar je werknemer werkt en woont?

27 september 2023
Weet jij waar je werknemer werkt en woont?

Het lijken voor de hand liggende vragen, maar voor de fiscaliteit en sociale zekerheid zijn ze uiterst belangrijk. Zo heeft de Hoge Raad geoordeeld dat werkgevers uit goed werkgeverschap onder omstandigheden verplicht zijn de werknemer op de hoogte te stellen van wijzigingen in wet- en regelgeving die voor zijn fiscale positie belangrijk zijn.

In de zaak die bij de Hoge Raad werd behandeld, ging het over niet in Nederland woonachtige piloten van een Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Zij kregen forse navorderingsaanslagen inkomstenbelasting van de Belastingdienst opgelegd. Als gevolg van een wijziging van het van toepassing zijnde belastingverdrag had de luchtvaartmaatschappij loonbelasting moeten inhouden. Maar dat was niet gebeurd.

Vanwege dat laatste en omdat het niet delen van de verdragswijziging met de piloten tot nadelige gevolgen voor hen kan leiden, vindt de Hoge Raad dat er een waarschuwings- of informatieplicht bestaat. Daarnaast speelt hier mee dat de luchtvaartmaatschappij veel medewerkers heeft die buiten Nederland wonen. Ook heeft de luchtvaartmaatschappij een eigen fiscale afdeling en was zij op de hoogte van de fiscale wijzigingen.

Werkgever aansprakelijk?

Het hof moet nu bepalen of en in hoeverre de werkgever verplicht was de piloten te informeren. Een belangrijk oordeel voor alle bedrijven met (inter)nationale werknemers. Want werkgevers hebben ook op het gebied van de fiscaliteit een informatieplicht naar de werknemer toe. Dat kan lastig zijn, want de wet- en regelgeving verandert voortdurend.

Daarom is het goed denkbaar dat bedrijven niet altijd op de hoogte zijn van fiscale wijzigingen in (andere) werklanden van de werknemer. Uiteraard helpen wij graag met het in kaart brengen van de wijzigingen (om te delen met de werknemer), maar ook om per werknemer te bekijken wat de gevolgen zijn voor de fiscaliteit en sociale zekerheid.

Actie

Wanneer het hof uitspraak doet, is nog niet bekend. In ieder geval is het oordeel van de Hoge Raad een actiepunt voor bedrijven om hun (internationale) werknemers tijdig te informeren over fiscale wijzigingen.

© 2024 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.