Waar mogelijk meer afstemming tussen fiscaliteit en sociale zekerheid voor de thuiswerkende grensarbeider

9 juni 2023
Grensarbeider

Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de gevolgen voor de fiscaliteit en sociale zekerheid door het (internationaal) thuiswerken zoveel mogelijk op elkaar afstemmen. Dat heeft zij in deze Kamerbrief bekendgemaakt.

Ondanks dat er onlangs een kaderovereenkomst is gesloten voor thuiswerkende grensarbeiders op het gebied van sociale zekerheid, blijft de fiscaliteit haar eigen regels, achtergronden en aanpak behouden. Waar de sociale zekerheidspositie van de thuiswerkende grensarbeider bij een beperkt aantal thuiswerkdagen niet verandert, verschuift het heffingsrecht over het arbeidsinkomen bij thuiswerkdagen vanaf de eerste thuiswerkdag al naar het woonland. De Minister heeft in de onlangs gepubliceerde kamerbrief aangegeven dat het haar intentie is om de discoördinatie tussen de fiscaliteit en de sociale zekerheid waar mogelijk te beperken.

Concreet richt het kabinet zich met betrekking tot de fiscaliteit op een tweetal maatregelen om thuiswerken voor grensarbeiders te faciliteren:

  • Een thuiswerkmaatregel gericht op grensarbeiders opnemen in de bilaterale belastingverdragen. Daarin kan bijvoorbeeld worden opgenomen dat de grensarbeider tot een bepaald aantal dagen thuis mag werken zonder dat de woonstaat belasting zal gaan heffen over het salaris. Nederland zou daarbij, waar mogelijk, qua percentage het liefst aansluiting zoeken bij het percentage van de sociale zekerheid (tot 50%).

  • Onzekerheid wegnemen met betrekking tot het ontstaan van een zogenoemde vaste inrichting als gevolg van het thuiswerken. Momenteel lijkt dit punt voor veel werkgevers een belemmering te zijn om thuiswerken toe te staan of om grensarbeiders in dienst te nemen.

Nederland is met de buurlanden al in overleg over het aanpassen van de belastingverdragen, maar momenteel is nog geen overeenstemming bereikt. Naar verwachting wordt later deze maand het nieuwe belastingverdrag tussen Nederland en België getekend, maar deze bevat geen thuiswerkregeling voor grensarbeiders. Dit blijft wel onderwerp van gesprek tussen Nederland en België. Het is de verwachting dat op korte termijn een verduidelijkende overeenkomst wordt afgesloten met België over het ontstaan van een vaste inrichting in de vennootschapsbelasting als er wordt thuisgewerkt.

Zodra er overeenstemming tussen de landen is bereikt, zullen wij dit uiteraard melden. Houd daarom vooral onze website/ LinkedIn pagina in de gaten, maar neem in de tussentijd gerust contact met ons op.

© 2024 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.