Nieuwe onbelaste thuiswerkvergoeding per 1 januari 2022

22 september 2021
PS

Gisteren heeft het demissionaire kabinet bij de wetsvoorstellen van Prinsjesdag een nieuwe vergoeding voor thuiswerken geïntroduceerd. Er was al aangekondigd dat er een regeling zou komen, maar het voorstel ligt er nu dan echt.

De nieuwe regeling gaat per 1 januari 2022 in. Werkgevers kunnen een onbelaste thuiswerkvergoeding van EUR 2 voor elke thuiswerkdag gaan geven. De vergoeding is bedoeld om de volgende kosten te dekken: koffie/thee/water/elektriciteit/toiletpapier/verwarming.

De kosten voor internet en de inrichting van de werkkamer zijn niet in dit bedrag inbegrepen. Die mogen naast de thuiswerkvergoeding onbelast worden gegeven mits voldaan wordt aan de wettelijke voorwaarden.

Belangrijk is dat geen onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer mag worden gegeven voor een thuiswerkdag waarvoor de onbelaste thuiswerkvergoeding wordt gegeven, bij samenloop van thuiswerken en reizen op één dag.

Het is mogelijk om een vast maandelijks bedrag voor thuiswerken en voor reiskosten woon-werkverkeer te vergoeden als er vaste afspraken zijn voor wat betreft de thuiswerkdagen en de ‘kantoordagen’. Daarvoor moet je dan een bepaalde rekenmethode gebruiken die we nu ook al bij de vaste reiskostenvergoeding kennen.

Er zijn nog meer wijzigingen op het gebied van de loonheffingen en de sociale verzekeringen bekend gemaakt tijdens Prinsjesdag. Meer informatie is hier te vinden.

 

© 2024 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.