Fiscale gevolgen van thuiswerken

Ps6

We werken nog of weer met z’n allen thuis, en u als werkgever denkt ondertussen na hoe u thuiswerken voor de langere termijn kunt inpassen in uw organisatie? Enerzijds omdat de corona-maatregelen nog wel even voortduren. Anderzijds is gebleken dat thuiswerken voor bepaalde beroepsgroepen prima lijkt te werken. Als voordelen worden genoemd:

 1. Minder reistijd
 2. Flexibele werktijden, en
 3. Betere combinatie van privé en arbeid

Nu het thuiswerken “het nieuwe normaal” lijkt te worden, zal met een andere bril naar de arbeidsvoorwaarden worden gekeken. Ook omdat het fiscaal ongewijzigd voortzetten van vaste (reis)kostenvergoedingen komt te vervallen met ingang van 1 juli 2021.

Wat betekent dit voor u?

Een aanpassing van arbeidsvoorwaarden roept meteen ook fiscale vragen op:

 • Welke voorzieningen kan ik als werkgever fiscaal vriendelijk thuis verstrekken?
 • Mag ik een nieuwe medewerker nog een vaste kostenvergoeding betalen?
 • Kan ik mondkapjes belastingvrij vergoeden?
 • Is het nog wel logisch om een leaseauto te verstrekken?
 • Wordt zakelijk reizen de uitzondering?
 • Is het fiscaal aantrekkelijk om een thuiswerkvergoeding te betalen?

Vragen die bij u als werkgever leven en waarbij het goed is om na te denken welke gevolgen deze hebben voor de loonheffingen.

Hoe kunnen wij helpen?

Onze People Services specialisten van Meijburg kunnen u op meerdere manieren helpen om grip te krijgen op de fiscale gevolgen van uw thuiswerkbeleid.

Wij bieden onder andere een ‘Quick Scan Thuiswerken’ aan, uit te voeren op uw (concept) thuiswerkregeling.

quick scan

Op basis van de Quick Scan Thuiswerken ontvangt u:

 • Fiscale beoordeling van uw thuiswerkfaciliteiten
 • Verbetervoorstel optimaal gebruik van vrijstellingen
 • Voorstel voor vastlegging in uw fiscale processen

Aan de hand hiervan kunt u uw thuiswerkregeling optimaliseren, fiscale risico’s vermijden en daarmee ook kosten besparen.

Meer informatie en contact

Heeft u nog geen thuiswerkregeling? Dan denken wij graag met u mee over de fiscale mogelijkheden alsook tips voor het vastleggen daarvan, zodat u deze kunt meenemen in uw overwegingen bij de vormgeving van uw beleid.

En mocht u gewoon even willen sparren over dit onderwerp dan kunnen wij een (video)call inplannen en u direct op weg helpen met onze tips en adviezen.

Mocht u interesse hebben in onze dienstverlening op dit gebied, neemt u dan contact op met uw Meijburg adviseur of een van de contactpersonen op deze pagina.
Wij staan voor u klaar!  Voor arbeidsrechtelijke vragen kunt u contact opnemen met Liber Dock.

© 2022 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.