Mandatory Disclosure Rules: een nieuw hoofdstuk voor tax-riskmanagement

4 juni 2020
vrouw op kantoor met laptop

Mandatory Disclosure Rules: een nieuw hoofdstuk voor tax-riskmanagement

Met de introductie van de Mandatory Disclosure Rules ontstaat een nieuwe complianceverplichting, die terugwerkt tot 25 juni 2018. De Mandatory Disclosure Rules worden ook wel kortweg ‘DAC6’ genoemd, naar de wijziging van de Europese richtlijn tot invoering van deze nieuwe regels.

DAC6 raakt niet alleen de intermediair, zoals een belastingadviesorganisatie, maar ook belastingplichtigen. Dit vereist dat ook bedrijven hun interne DAC6-rapportageproces op orde moeten krijgen en een nieuw hoofdstuk moeten toevoegen aan het tax‑riskmanagementframework. Jan Moret en Lieke Mutsaers vertellen in deze blog graag meer over enkele belangrijke stappen die u kunt maken bij het opzetten van een DAC6-proces.

Nieuwe complianceverplichting

Een DAC6-verplichting ontstaat zodra een zogenoemde ‘DAC6-meldenswaardige constructie’ beschikbaar is voor implementatie, of gereed is voor implementatie, of zodra de eerste stap in de implementatie is gezet (al naargelang van wat het eerste plaatsvindt). Omdat DAC6 relatief nieuw is en er dus nog geen proces voor bestaat, zal als belangrijke eerste stap moeten worden gekeken waar de DAC6-verplichtingen binnen een organisatie ontstaan. In de praktijk helpt het om daarbij als startpunt naar transacties vanaf 25 juni 2018 te kijken. Dat is de datum waarop de DAC6-verplichting ingaat.

Organisaties kunnen op verschillende manieren inzicht krijgen in hun DAC6-verplichtingen. Bijvoorbeeld via een eigen projectadministratie, maar ook door periodieke DAC6-awareness-sessies te organiseren voor de bedrijfsonderdelen die nauw betrokken zijn bij grensoverschrijdende constructies. Deze sessies kunnen dan bijvoorbeeld worden aangevuld met het delen van DAC6-questionnaires om vast te stellen of bepaalde constructies moeten worden gemeld. In de praktijk merken wij echter dat het uitsturen van zulke questionnaires niet altijd even effectief en efficiënt is als rekening wordt gehouden met de deadline van dertig dagen waarbinnen een constructie moet worden gemeld.

Hoe krijgt u grip op DAC6-risico’s?

Omdat u als belastingplichtige zelf ook te maken kunt krijgen met een DAC6-verplichting, bijvoorbeeld bij transacties waarbij geen belastingadviseur betrokken is, is het van belang om grip te krijgen op DAC6-risico’s binnen uw organisatie.

Bij het neerzetten van een adequaat DAC6-proces is het kennen van de risico’s natuurlijk evident en daarom kan dit als een belangrijke tweede stap worden gezien. De voornaamste DAC6-risico’s zien op:

  • volledigheid: het tijdig identificeren van meldenswaardige constructies;
  • juistheid: het uitvoeren van een DAC6-analyse conform de uitleg van de lokale wetgever;
  • tijdigheid: inachtneming van de dertigdagentermijn.

Het effectief beheersen van het DAC6-proces en de hieraan inherente risico’s is uiteraard afhankelijk van de organisatie. Zo zal een meer centraal aangestuurde organisatie een hele andere aanpak vereisen dan een organisatie waarbij lokale entiteiten een hoge mate van autonomie hebben. Het tax-riskmanagementframework voor DAC6 zal daarop moeten worden afgestemd. De inzet van de juiste technologie kan hierbij enorm helpen.

Tax technology en DAC6

Afhankelijk van de complexiteit van uw organisatie, het aantal meldenswaardige constructies en de landen waarin uw onderneming opereert, kan de inzet van tax technology daarnaast bijzonder zinvol zijn. Die kan u helpen bij het beheersen van de risico’s rondom volledigheid, juistheid en tijdigheid van het melden van een constructie. Binnen het KPMG-netwerk maken wij gebruik van de DAC6-processor. Omdat deze applicatie landenspecifieke DAC6-questionnaires bevat, is zij zeer geschikt om volledig, juist en tijdig te kunnen bepalen of een transactie moet worden gemeld, of dat deze juist niet hoeft te worden gemeld. Zo creëren we een DAC6-proces dat eenvoudig van opzet is en uitermate effectief is voor ondernemingen van welke omvang dan ook.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het opzetten van een adequaat DAC6-proces en de technologie die u hierbij kan helpen? Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten.

Meld u aan voor de webcast

Op 16 juni aanstaande organiseert KPMG Meijburg & Co een webcast waarbij we dieper in zullen gaan op de implicaties van DAC6. Klik hier om u te registreren voor dit event.

© 2024 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.