Wat houdt een Country-by-Country Rapport in?
Een Country-by-Country (CbC) rapport is een verplichting voor multinationale ondernemingen met een geconsolideerde groepsomzet van €750 miljoen of meer. Het rapport biedt een overzicht van de wereldwijde verdeling van inkomsten, winst, betaalde belastingen en andere economische indicatoren per land waar de groep actief is. Dit helpt belastingautoriteiten om risico's op belastingontwijking te identificeren en te beoordelen. Het CbC-rapport moet jaarlijks worden ingediend bij de belastingautoriteit van het land waar het hoofdkantoor van de multinationale groep is gevestigd, die het vervolgens deelt met andere relevante belastingautoriteiten.
Waarom is een Country-by-Country Rapport belangrijk?
Indien multinationale ondernemingen niet aan deze verplichting voldoen, kan dat resulteren in hoge bestuurlijke boetes. Onlangs is het CbC-rapport belangrijker geworden omdat het wordt gebruikt voor de Pillar 2 Transitional Safe Harbor (‘TSH’) berekeningen. Voor het CbC-rapport betekent dit dat het 'kwalificerend' moet zijn, wat een gedetailleerde beoordeling vereist, maar ook de datakwaliteit is cruciaal om dat dit van invloed is op de TSH berekeningen.
In de afgelopen jaren heeft ons team van specialisten veel ervaring opgedaan met het opstellen, converteren en aanleveren van dergelijke rapportages. Wij begeleiden je graag bij de volgende CbC-gerelateerde processen:
- Beoordelen van huidige CbC-beleid en gehanteerde datadefinitie
- Uitvoeren van CbC-dataextractie
- Verrichten van CbC-data-analyse op basis van OESO risicofactoren
- Opstellen van een CbC-rapport, inclusief conversie naar XML en aanlevering bij Belastingdienst
- Verstrekken van in te vullen sjabloon, inclusief beoordeling door onze specialisten, conversie naar XML en aanlevering bij Belastingdienst
Daarnaast kunnen wij assisteren bij de analyse van het CbC rapport dat dient als 'qualifying CbC Report' voor de veiligehavenregels (transitional Safe Harbours) van Pijler 2.
Notificatie Country by Country Rapportage
Regelmatig publiceren wij een (Engelstalig) overzicht van de CbCR-notificatieverplichtingen. In dit overzicht zijn alle landen opgenomen die (momenteel) definitieve wetgeving op het gebied van Country-by-Country Reporting (CbCR) hebben ingevoerd.
Fiscaal advies over Country-by-Country Rapport nodig?
Neem voor fiscaal advies over Country-by-Country Rapport (CbCR) contact op met een van onze experts. Zij begeleiden je graag bij CbCR gerelateerde processen. Zij helpen met het begrijpen van de verplichtingen, het voorbereiden van de rapportage, en het naleven van de wettelijke eisen om boetes en sancties te vermijden.
Per 18 maart 2024 is het gebruik van eHerkenning noodzakelijk bij het bevestigen van CbC notificaties. Wij kunnen helpen bij het bevestigen van notificaties middels eherkenning. Daarnaaast kunnen wij de eenmalige aanvraag van eHerkenning begeleiden.
Ook bij het opzetten van een ketenmachtiging die nodig is om je te blijven assisteren bij het notificatieproces kunnen wij helpen.
Wil je meer informatie over onze Country-by-Country Rapport Services? Neem dan contact op met één van onze specialisten.
Links & Downloads
Veelgestelde vragen
Welke databron gebruik ik voor mijn CbC Rapport?
Vanuit de OESO zijn meerdere databronnen toegestaan, waaronder gegevens uit het financiële consolidatiepakket, statutaire jaarrekeningen of gegevens uit interne management rapportages. Voor Pillar 2 Transitional Safe Harbours worden iets andere eisen aan de databron gesteld.
Welke informatie wordt vastgelegd in een CbC-rapport?
Het CbCR-rapport bevat financiële gegevens voor alle rechtsgebieden, inclusief inkomsten en winsten, samen met een bedrijfsbeschrijving voor alle entiteiten.
Wat zijn de deadlines voor lokale CbC-meldingen?
Voor het overzicht zie: CbCR notification overview Nov 2024