Duurzaamheid staat wereldwijd hoog op de agenda. Daarom voeren overheden steeds meer milieubelastingen in. Ook wordt er in rap tempo nieuwe wet- en regelgeving op dit gebied aangenomen.

De ‘plasticbelasting’ is weliswaar geen nieuw fenomeen, maar overheden in verschillende regio’s en landen die het milieu willen beschermen overwegen deze heffing steeds vaker. Op die manier willen zij klimaatverandering tegengaan en iets doen tegen verspilling en vervuiling. De plasticbelasting is onderdeel van een groeiende trend op dit gebied en wordt ingezet als middel om duurzaamheid en circulariteit te bevorderen.

Wat betekent een plasticbelasting voor jouw bedrijf?

Plastic tax

Hoge extra kosten bij invoering plasticbelasting

Naar plastic producten gaat een groeiende aandacht uit, niet alleen op Europees maar ook op mondiaal niveau. In verschillende landen wordt in hoog tempo een plasticbelasting ingevoerd. Bij de invoering van een plasticbelasting in Europa en in landen waar ondernemingen actief zijn of productielocaties hebben, kunnen bedrijven te maken krijgen met hoge extra kosten. 

Kostenstijging

Kostenstijging

De gevolgen voor ondernemingen kunnen van land tot land verschillen, afhankelijk van de soort plasticbelasting. Het directe gevolg is een kostenstijging voor producenten en importeurs die plastic producten produceren waarop de plasticbelasting van toepassing is. Omdat er kostenstijgingen optreden kan dit indirect gevolgen hebben voor de hele verdere logistieke keten.

Ontwikkelingen plastic tax

Ontwikkelingen plastic belasting

Denk hierbij aan ondernemingen die de plastic verpakkingsmaterialen of onderdelen inkopen, of aan consumenten die plastic producten kopen – zelfs afvalverwerkingsbedrijven kunnen te maken krijgen met de heffing van plasticbelasting. Als onderneming moet je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van plasticbelasting.

Wat kan Meijburg & Co betekenen?

Een goed startpunt daarbij is om na te gaan in hoeverre de volgende vragen betrekking hebben op jouw organisatie:

  • Op welke soorten plastic is de heffing van toepassing (bijvoorbeeld wegwerpplastic, plastic tasjes, microplastic, plastic afval)?
  • Worden er beperkingen opgelegd met betrekking tot het plasticgehalte dat wel en niet gerecycled kan worden?
  • Wanneer is plastic belast (bij import, productie, distributie of als het op de markt wordt gebracht)?
  • Hoe zien de rapportageverplichtingen eruit? Moeten er nieuwe systemen ingericht worden om het gehalte niet-recyclebaar plastic te monitoren?
  • Zijn er nog andere plasticheffingen of afvalbijdragen in het land waar de onderneming actief is?

© 2024 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.