Wat houdt plasticbelasting in?
Plasticbelasting is een belasting die wordt geheven op de productie, import of verkoop van (niet-gerecycled) plastic producten, met als doel het verminderen van plastic afval en het bevorderen van milieuvriendelijke alternatieven. Deze belasting kan verschillende vormen aannemen, zoals een heffing op wegwerpplastic, plastic verpakkingen of producten die moeilijk te recyclen zijn. Het uiteindelijke doel is om consumenten en bedrijven te stimuleren om minder (niet-recycled) plastic te gebruiken en meer duurzame materialen te kiezen, wat bijdraagt aan de bescherming van het milieu en het verminderen van vervuiling.
Waarom is plasticbelasting ingevoerd?
Plasticbelasting is ingevoerd om verschillende redenen, voornamelijk gericht op het verminderen van de milieu-impact van plastic afval. Hieronder enkele belangrijke redenen:
- Milieuvervuiling: Plastic afval, vooral eenmalig gebruikt plastic, draagt bij aan milieuvervuiling. Een deel komt bijvoorbeeld in de oceanen terecht.
- Stimuleren van recycling: Door het gebruik van niet-recycled plastic te belasten, worden consumenten en bedrijven aangemoedigd om alternatieven te zoeken en meer te recyclen.
- Bewustwording: De belasting kan ook dienen om het bewustzijn bij het publiek te vergroten over de problemen die plastic veroorzaakt. Dit kan leiden tot gedragsveranderingen, zoals het verminderen van het gebruik van wegwerpplastic en het kiezen voor duurzamere opties.
- Financiële prikkels: De opbrengsten van de plasticbelasting kunnen worden gebruikt om milieuprojecten te financieren.
Door deze belasting hopen overheden de negatieve impact van plastic op het milieu te verminderen en een duurzamere toekomst te bevorderen.
Wat betekent een plasticbelasting voor jouw bedrijf?
Hoge extra kosten bij invoering plasticbelasting
Naar plastic producten gaat een groeiende aandacht uit, niet alleen op Europees maar ook op mondiaal niveau. In verschillende landen wordt in hoog tempo een plasticbelasting ingevoerd. Bij de invoering van een plasticbelasting in Europa en in landen waar ondernemingen actief zijn of productielocaties hebben, kunnen bedrijven te maken krijgen met hoge extra kosten.
Kostenstijging
De gevolgen voor ondernemingen kunnen van land tot land verschillen, afhankelijk van de soort plasticbelasting. Het directe gevolg is een kostenstijging voor producenten en importeurs die plastic producten produceren waarop de plasticbelasting van toepassing is. Omdat er kostenstijgingen optreden kan dit indirect gevolgen hebben voor de hele verdere logistieke keten.
Ontwikkelingen plastic belasting
Denk hierbij aan ondernemingen die de plastic verpakkingsmaterialen of onderdelen inkopen, of aan consumenten die plastic producten kopen – zelfs afvalverwerkingsbedrijven kunnen te maken krijgen met de heffing van plasticbelasting. Als onderneming moet je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van plasticbelasting.