Doelstellingen van de EU Green Deal
De EU Green Deal heeft verschillende kerndoelstellingen die erop gericht zijn om de Europese economie te transformeren en deze duurzamer te maken:
Klimaatneutraliteit tegen 2050
Het belangrijkste doel van de Green Deal is om de netto-uitstoot van broeikasgassen tot nul te reduceren, waardoor Europa het eerste klimaatneutrale continent wordt.
Economische groei ontkoppelen van grondstofgebruik
De Green Deal streeft ernaar om economische groei te realiseren zonder dat dit gepaard gaat met een toename van het gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Dit betekent een verschuiving naar een circulaire economie waarin producten en materialen langer in gebruik blijven en afval wordt geminimaliseerd.
Bescherming van biodiversiteit en ecosystemen
Het behoud en herstel van biodiversiteit en ecosystemen is een belangrijk onderdeel van de Green Deal. Dit omvat maatregelen om de natuur te beschermen, de kwaliteit van water en lucht te verbeteren en de gezondheid van bodem en zeeën te waarborgen.
Belangrijkste initiatieven en beleidsmaatregelen
For for 55-pakket
De Europese Commissie heeft op 14 juli 2021 haar zogenoemde Fit for 55-pakket gepresenteerd. Dit pakket bevat verscheidene ambitieuze klimaatdoelen. Onderstaande klimaatdoelen beschrijven een duidelijk streven om voor 2030 tot een groene (en digitale) transitie te komen, zowel in de EU als geheel als in de afzonderlijke lidstaten:
- verlaging van de uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55% tegen 2030 ten opzichte van 1990;
- een aandeel van hernieuwbare energie in de energiemix van meer dan 32% tegen 2030;
- verhoging van energie-efficiëntie met ten minste 32,5%.
De EU Green Deal omvat een breed scala aan initiatieven en beleidsmaatregelen die gericht zijn op verschillende sectoren van de economie:
Energie
Bevordering van hernieuwbare energiebronnen en verbetering van energie-efficiëntie. Dit omvat investeringen in wind- en zonne-energie, evenals maatregelen om gebouwen energiezuiniger te maken.
Industrie
Ondersteuning van de overgang naar een circulaire economie door middel van recycling en hergebruik van materialen. Dit omvat ook het stimuleren van innovatie en het gebruik van schone technologieën in de industrie.
Vervoer
Vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in de transportsector door de bevordering van elektrische voertuigen, verbetering van het openbaar vervoer en ontwikkeling van duurzame brandstoffen.
Landbouw en voedsel
Implementatie van duurzame landbouwpraktijken en vermindering van de milieu-impact van de voedselproductie. Dit omvat ook maatregelen om voedselverspilling te verminderen en de voedselzekerheid te waarborgen.
Blijf op de hoogte van het laatste fiscale (ESG-)nieuws
Meld je aan en ontvang onze nieuwsbrieven en uitnodigingen voor events
Fiscaal advies over EU Green Deal nodig?
Om ondernemingsactiviteiten toekomstbestendig te maken, adviseren wij ondernemingen nu al duidelijke en uitvoerbare transitiestrategieën te implementeren. Onze adviseurs beschikken over de expertise om de onderneming gedurende dit proces te begeleiden. Ook adviseren wij graag over de interactie tussen de verschillende aspecten van de Europese Green Deal en het Fit for 55-pakket, samen met het beoordelen van eventuele fiscale risico’s en het verkennen van potentiële financierings- en stimuleringsmogelijkheden. Neem hiervoor contact met ons.