Doelstellingen van CBAM
CBAM heeft meerdere doelstellingen, waaronder:
Verminderen van koolstoflekkage
Koolstoflekkage treedt op wanneer bedrijven hun productie verplaatsen naar landen met minder strenge klimaatregels om de kosten van koolstofemissies te vermijden. CBAM wil dit tegengaan door een koolstofprijs toe te passen op geïmporteerde goederen, waardoor de prikkel om productie te verplaatsen wordt verminderd.
Stimuleren wereldwijde klimaatactie
Door een koolstofprijs op geïmporteerde goederen in te voeren, moedigt CBAM andere landen aan om vergelijkbare klimaatmaatregelen te nemen. Dit kan leiden tot een bredere acceptatie van koolstofbeprijzing wereldwijd.
Beschermen van de EU-industrie
CBAM helpt om de concurrentiepositie van EU-bedrijven te beschermen door ervoor te zorgen dat geïmporteerde goederen dezelfde koolstofkosten dragen als goederen die binnen de EU worden geproduceerd.
Hoe werkt CBAM?
CBAM werkt door een koolstofprijs toe te passen op bepaalde geïmporteerde goederen. Dit proces omvat verschillende stappen:
Identificatie van sectoren
CBAM richt zich in eerste instantie op sectoren met een hoog risico op koolstoflekkage, zoals staal, cement, elektriciteit, kunstmest en aluminium.
Berekening van koolstofinhoud
Voor elk geïmporteerd goed wordt de koolstofinhoud berekend. Dit omvat de directe en indirecte emissies die zijn ontstaan tijdens de productie van het goed.
Toepassing van koolstofprijs
Een koolstofprijs wordt toegepast op de berekende koolstofinhoud van het geïmporteerde goed. Deze prijs is gebaseerd op de koolstofprijs binnen het EU ETS.
Verificatie en rapportage
Importeurs moeten rapporteren over de koolstofinhoud van hun goederen en de bijbehorende kosten. Deze rapportages worden gecontroleerd door de relevante autoriteiten om naleving te waarborgen.
Blijf op de hoogte van het laatste fiscale (ESG-)nieuws
Meld je aan en ontvang onze nieuwsbrieven en uitnodigingen voor events
Impact van CBAM op bedrijven
CBAM heeft aanzienlijke implicaties voor zowel EU-bedrijven als bedrijven buiten de EU:
Kosten voor importeurs
Importeurs van goederen die onder CBAM vallen, zullen extra kosten moeten dragen in de vorm van koolstofheffingen. Dit kan de prijzen van geïmporteerde goederen verhogen.
Concurrentiepositie van EU-bedrijven
Door een gelijk speelveld te creëren, kan CBAM de concurrentiepositie van EU-bedrijven verbeteren, omdat zij niet langer worden benadeeld door strengere klimaatregels.
Stimulans voor duurzame productie
CBAM kan bedrijven wereldwijd aanmoedigen om duurzamere productiemethoden te omarmen om de koolstofkosten te verlagen en concurrentievoordeel te behouden.
Fiscaal advies over CBAM nodig?
De CBAM-specialisten zijn je ook hierbij graag van dienst. Wij kunnen je onder andere de volgende zaken uit handen nemen:
- Impact bepalen van CBAM;
- Analyse van de kwaliteit en de beschikbaarheid van benodigde (emissie)data;
- Support bij het verzamelen van (emissie)date van leveranciers;
- Support bij het indienen van CBAM-rapportages;
- Advisering over het inrichten van de governance;
- Voorbereiden op de registratie als toegelaten aangever en de financiële periode vanaf 2026.
Onze adviseurs staan voor je klaar. Wil je meer weten over de gevolgen van het CBAM voor jouw onderneming, aarzel dan niet om contact op te nemen met een van onze specialisten.