ESG & Fiscaliteit

ESG (Environmental, Social, and Governance) & Fiscaliteit verwijst naar de belasting gerelateerde aspecten van duurzaamheidsinitiatieven binnen bedrijven. ESG-criteria worden steeds belangrijker voor bedrijven omdat ondernemingen, investeerders en andere belanghebbenden meer aandacht besteden aan duurzaamheid.

Nieuws ESG

Wat zijn de ESG-thema's?

ESG-criteria worden door organisaties gebruikt om de duurzaamheid en maatschappelijke impact van activiteiten te beoordelen. Hoewel de uitwerking hiervan kan variëren afhankelijk van de bron en de sector, zijn er enkele algemene thema's die worden benadrukt:

Accelerate

Environmental

Environmental gaat na hoe een bedrijf bijdraagt aan duurzaamheid en hoe het presteert op het gebied van milieu-uitdagingen, zoals afval (hergebruik), broeikasgassen (uitstoot) en productie van bijvoorbeeld plastic (productie). Denk hierbij aan reeds bestaande belastingen die milieuvriendelijk gedrag stimuleren en milieuvervuilend gedrag beprijzen. Het is van belang in control te zijn over de fiscale risico’s en het benutten van fiscale kansen, en tevens te voldoen aan de huidige fiscale wet- en regelgeving op het vlak van duurzaamheid. Op het terrein van tax sustainability volgen de ontwikkelingen zich in rap tempo op, niet alleen op nationaal niveau maar ook op Europees en zelfs mondiaal niveau.

Leave no one behind

Social

kijkt naar hoe een organisatie omgaat met zijn werknemers, zoals werkomstandigheden, gezondheid en veiligheid. In het verlengde hiervan ligt 'responsible tax’: erkennen dat belasting de instapprijs is die we betalen voor een beschaafde en sociale samenleving. Een dialoog tussen bedrijven, belastingautoriteiten, ngo's en consumenten is de sleutel tot het opbouwen van vertrouwen. Om dit te stimuleren komen er steeds meer belastingvoordelen beschikbaar voor organisaties die deze sociale doelstellingen nastreven.

License to operate

Governance

onderzoekt hoe een organisatie bestuurd wordt door onder andere te kijken naar de beloningen en de belastingstrategie. Het creëren van vertrouwen bij stakeholders door transparant te zijn over de belastingpositie van de organisatie wordt benadrukt. De startpunten daarbij zijn: structuur aanbrengen in rapportages, de verwachtingen van stakeholders adresseren en het uitleggen van de bijdragen van de organisatie. Denk aan een zogeheten PACT-analyse (‘Purpose, Approach, Contribution and Tax’).

ESG-advies nodig?

ESG is een trend die niet genegeerd kan worden in de fiscale wereld. Het is van belang dat tax managers zich bewust zijn van de impact van ESG op fiscale trends en hun strategieën hierop aanpassen. Wij bieden uitgebreide ondersteuning en advies om bedrijven te helpen navigeren door deze complexe en snel veranderende fiscale landschap.

Neem contact met ons op om te ontdekken hoe we je kunnen helpen uw fiscale strategieën te optimaliseren in het licht van ESG.

Veelgestelde vragen

Wat is de ESG-wetgeving?

De ESG-wetgeving is een reeks regels en richtlijnen die zijn ontworpen om de duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven te bevorderen. Deze wetgeving is van toepassing op verschillende sectoren en heeft als doel om transparantie en verantwoording te vergroten, evenals om duurzame investeringen te stimuleren. Fiscaliteit vormt hier een onderdeel van.

Wat zijn ESG-standaarden?

ESG-standaarden zijn richtlijnen en criteria die bedrijven gebruiken om hun duurzaamheid en maatschappelijke impact te beoordelen en te verbeteren. Deze standaarden helpen bedrijven om transparant te zijn over hun milieu- en sociale prestaties. Binnen de fiscaliteit kennen we bijvoorbeeld de volgende standaarden: Global Reporting Initiative (GRI) and de Tax Governance Code (van VNO NCW). Daarnaast kent de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) een connectie met fiscaliteit. 

Is een ESG-rapportage verplicht?

Ja, ESG-rapportage wordt steeds meer verplicht voor bedrijven, vooral binnen de Europese Unie. De verplichting tot ESG-rapportage is voornamelijk vastgelegd in de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), die de bestaande Non-Financial Reporting Directive (NFRD) vervangt en uitbreidt.

ESG-specialisten

Partner betjes.merijn [at] kpmg.com Meijburg Amstelveen
Tax Consultant jansen.jorik [at] kpmg.com Meijburg Amstelveen

© 2025 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.