Due Diligence

Due diligence onderzoek

Due diligence vormt een belangrijk onderzoek tijdens het proces van een fusie en overname. Tijdens dit onderzoek brengen wij namelijk de potentiële fiscale en juridische risico’s van een onderneming in kaart. De M&A experts van Meijburg & Co analyseren dit graag voor u, zodat u een stevige onderhandelingspositie heeft.

Due diligence onderzoek

Of u nu koper of verkoper bent: wij assisteren u graag bij een tax en legal due diligence onderzoek. Daarbij brengen wij voor u de potentiële risico’s voor de fiscale en juridische positie van een onderneming snel en efficiënt in kaart. Ook doen we aanbevelingen, zodat u zichzelf kunt beschermen tegen deze risico’s. Daarnaast denken we met u mee over hoe u deze risico’s in de toekomst kunt voorkomen of beperken. Een ander belangrijk onderdeel van due diligence zijn de elementen die waarde toevoegen. U kunt daarbij denken aan (toekomstige) fiscale optimalisatie die belangrijk kunnen zijn bij de prijsbepaling van de onderneming

Verschillende reikwijdtes

U kunt kiezen uit verschillende reikwijdtes van het due diligence traject. Samen met u bepalen we hoe uitgebreid we het gaan uitvoeren. Het gaat dan om de volgende factoren:

  • Het aantal entiteiten
  • De landen
  • De belastingmiddelen
  • Het niveau van diepgang, van zowel het onderzoek als de rapportage

Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor ‘red flag reporting’. Bij deze vorm analyseren we de belangrijkste fiscale en juridische aspecten alleen op hoofdlijnen. Of heeft u een voorkeur voor ‘full due diligence reporting’? In dat geval onderzoeken we alle feiten en risico’s in meer detail. Een tussenvorm is ook mogelijk. Bovendien kunt u ervoor kiezen om een gefaseerde aanpak te laten uitvoeren. Daarbij kijken we in iedere volgende fase van een project steeds in meer detail. We adviseren u graag over wat in uw specifieke geval de beste aanpak is.

Uitkomst van het onderzoek

Maar wat kunt u nu precies met de uitkomst van het fiscale en juridische due diligence traject? De uitkomst vormt een solide basis voor de volgende stappen van het fusie- of overnameproces:

  • De planning van uw verkoop- of acquisitiestructuur
  • De prijsbepaling
  • Uw onderhandelpunten voor de koop- en verkoopovereenkomst

Hulp nodig bij due diligence? 

Neemt u een bedrijf over of heeft u te maken met een fusie? Dan is het verstandig om een tax en legal (vendor) due diligence onderzoek te laten uitvoeren. Zo bent u niet alleen op de hoogte van de fiscale en juridische risico’s maar ook items die waarde toevoegen, wat u een stevige onderhandelingspositie bezorgt. De professionals van Meijburg & Co hebben grote fiscale kennis en ruime ervaring. U bent dus verzekerd van deskundig advies. We kijken ernaar uit om voor u aan de slag te gaan.

© 2023 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.