Authorised Economic Operator (AEO)

AEO

Voor bedrijven die internationale handel doen is de Authorised Economic Operator (AEO) belangrijk. AEO is een vergunning die gaat over minder controle bij douanetransacties. Het Authorised Economic Operator (AEO) certificaat is gebaseerd op wederzijds vertrouwen tussen douaneautoriteiten en bedrijven.

Met een Authorised Economic Operator (AEO) kan de douane in het voordeel van de vergunninghouder besluiten:

  • Minder controles uit te voeren.
  • Controles anders in te richten.

Dit voordeel hangt af van:

  • De aard van het bedrijf.
  • De rol in de logistieke keten.
  • De financiële solvabiliteit.
  • De wijze waarop de administratieve organisatie en interne beheersmaatregelen zijn ingericht.

Een Authorised Economic Operator (AEO) vergunning betekent een vermindering van douanecontroles en een reductie van doorlopende zekerheid.

Het aanvraagproces van Authorised Economic Operator (AEO-vergunning)

De aanvraag van een AEO vergunning vergt een behoorlijke inspanning. U dient voor de AEO een groot aantal processen gedetailleerd te beschrijven. Ook niet operationele afdelingen (de financiële administratie, IT, personeelszaken, etc.) moet u betrekken bij de aanvraag AEO. Voor een Authorised Economic Operator is het ook belangrijk hoe u de administratieve organisatie en interne beheersmaatregelen inricht.

Met zachte dwang tot een AEO vergunning verplichting

Voor het verkrijgen van bepaalde douanevergunningen dient een bedrijf ‘AEO-waardig’ te zijn. Dit AEO-waardig is voor de autoriteiten vaak een mogelijkheid om ondernemingen met zachte hand te dwingen om een Authorised Economic Operator vergunning aan te vragen.

Hoe kunnen wij u helpen met Authorised Economic Operator - AEO?

Onze douanespecialisten ondersteunen u met het opzetten van een administratieve organisatie en interne beheersmaatregelen. Ook helpen wij bij het  aanvragen en monitoren van een AEO vergunning.

Wilt u meer weten over AEO?

Neem contact op met onze douanespecialisten om meer te weten te komen over Authorised Economic Operator of AEO. Onze specialisten helpen u vanuit onze diepgravende kennis over het onderwerp AEO.

© 2022 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.