Kunst op de werkplek: een interview met Meijburg door Gallery Viewer

Meijburg Art Commission

Wist je dat mensen de neiging hebben om meer open te staan voor samenwerkingen en voor andere denkbeelden als ze worden omringd door kunst die ze mooi vinden en waar ze iets van zichzelf in herkennen? En dat een half uurtje naar kunst kijken er al voor kan zorgen dat je stresslevels razendsnel omlaag gaan?
Onderzoekers van de University of Westminster lieten hun proefpersonen in hun lunchpauze een galerie bezoeken en in slechts een half uurtje waren hun cortisolwaarden, het beruchte stresshormoon, ontzettend snel gedaald: een daling die normaal vijf uur vereist. Wat betekent dat voor kunst op de werkvloer? Om deze vraag te beantwoorden vroegen wij specialisten van belastingadvieskantoor KPMG Meijburg & Co naar hun ervaringen. Meijburg is sinds 2015 partner van Unseen Amsterdam. Als onderdeel van deze samenwerking reiken zij jaarlijks de Meijburg Art Commission uit. Met dit projectfonds wil Meijburg fotografietalent de kans bieden om nieuw werk te ontwikkelen en aan een groot publiek te tonen.

De effecten van een paar minuten kunst per dag

Kunst vormt de perfecte vorm van afleiding tijdens je werkdag. Zo wijzen tientallen onderzoeken uit dat je maar een paar minuten per dag naar kunst hoeft te kijken om je hersenen te activeren: op het gebied van ontspanning, creativiteit en een algeheel gevoel van welzijn. Tegelijkertijd is gebleken dat je je beter kunt concentreren door het kijken naar kunst, wat zorgt voor een verhoogde productiviteit, vooral als je herhaaldelijk mentaal belastende taken moet uitvoeren. Marc Temme (partner KPMG Meijburg & Co): “Kunst in mijn werkomgeving vormt een belangrijk rustpunt in een jachtig bestaan. Het geeft inspiratie, mogelijkheid tot reflectie, gesprek, en vaak simpelweg een gevoel van warmte en geluk.”

MRI scans van kunstkijkers

MRI scans laten bovendien zien dat het kijken naar kunst - of dat nou een landschap, een stilleven, een abstract werk of een portret is - zorgt voor veel activiteit in de delen van de hersenen die verband houden met plezier, emoties en beloning. Kunst geeft ons een goed gevoel. Het zorgt er voor dat je informatie efficiënter tot je neemt. Kunst onthaast, nodigt uit tot meer geduld en kan er zelfs voor zorgen dat mensen hun diensten uit zichzelf aanbieden als er in een vergadering om vrijwilligers gevraagd wordt. In 2013 deed de British Council for Offices onderzoek en maar liefst 90% van de werknemers stelde dat hun productiviteit verhoogd werd door de aanwezigheid van kunst op de werkvloer. Jeroen Dijkman (partner): “Het kijken naar kunst inspireert en verruimt onbewust je gedachten in je werkomgeving op kantoor. De invloed van kunst op kantoor reikt voor mij ook veel verder dan alleen het verfraaien van een paar witte muren en de hal van ons kantoor in Amstelveen.”

Nonverbale boodschappen en innovatie

Kunst geeft een bedrijf, dat soms bestaat uit een doolhof van op elkaar lijkende gangen en kantoren, unieke herkenningspunten. Tegelijkertijd biedt kunst een kans om een nonverbaal verhaal te vertellen, je eerste indruk als iemand binnen komt lopen. Welke waarden en verbindende factoren wil je uitstralen als bedrijf? Het kan een goede manier zijn om uit te stralen dat je niet conventioneel of traditioneel te werk gaat. Ook naar je werknemers straal je uit wat je belangrijk vindt als bedrijf. Michelle Rooijmans (tax consultant): “Kunst inspireert en zet ons aan het denken. Als je werkt in een omgeving omringd door kunst zal er altijd wel een schilderij, foto of ander kunstobject zijn waar je op je werkdag bij stil blijft staan. ”In een artikel in Virtual Strategy Magazine wordt uitgelegd hoe innovatieve kunstinstallaties kunnen zorgen voor innovatieve denkprocessen op de werkvloer, omdat werknemers onbewust aanvoelen dat innovatie en creativiteit een prioriteit vormen. Jannie Alting Siberg Kuipers (HR director): “De kracht van organisaties wordt bepaald door de mate waarin mensen zich op taak en intuïtie kunnen verbinden. Kunst kan hierin een rol spelen. Zo kan kunst een inspiratiebron zijn, kan raken en verrijken en kan tot beweging leiden. Kunst zet aan tot reflectie en leren en bevordert het creatieve denkvermogen. Creativiteit leidt weer tot innovatie en nieuwe impulsen voor mens en organisatie. Zo draagt werken tussen kunst (wat mij betreft) op een geheel eigen wijze bij aan de verdere ontwikkelingen en vernieuwingen van de individuele Meijburger en de Meijburg organisatie als geheel.”

Kunst als aanleiding voor een goed gesprek

Elène Siem (tax manager): “Kunst werkt inspirerend, geeft de verschillende ruimtes meer uitstraling maar biedt ook een mooie basis voor goede gesprekken.” Loek Helderman (partner) beaamt dat: “De foto’s in onze vergaderkamers zijn altijd een leuke aanleiding om met cliënten over te praten. De collectie ‘Shopkeepers’ van Niels Helmink, foto’s van kleine ondernemers, eenmanszaken, zijn doorspekt van details, en iedere keer zie je weer wat nieuws.” Niet alleen in de relatie met cliënten, maar ook voor collega’s onderling biedt het een interessant gespreksonderwerp. Michelle Rooijmans (tax consultant) “Wat vind ik er zelf van en zou ik dit in mijn woning willen hangen? Vooral de momenten waarop de kunst op kantoor wordt gewisseld geven nieuwe inzichten en stof tot conversatie bij collega’s onderling. Wat mij betreft is kunst op kantoor dan ook een mooi iets dat we moeten blijven koesteren!” Jacqueline Moison (communicatieadviseur) herkent dat: “Kunst draagt bij aan wat je wilt uitstralen als organisatie, creëert sfeer en biedt een mooi aanknopingspunt om over te praten met relaties.”

Steun aan kunstenaars en de culturele sector

Meijburg vindt het belangrijk om bij te dragen aan de culturele sector. Daarom reikt Meijburg jaarlijks de Meijburg Art Commission uit. Sinds 2015 worden de exposerende kunstenaars Unseen Amsterdam, uitgenodigd om een voorstel in te dienen voor een kunstwerk voor de kunstcollectie van Meijburg. De winnaar krijgt de kans om het voorgestelde werk te realiseren. Het belang van het steunen van individuele kunstenaars en de culturele sector in grotere zin, wordt ook door Meijburgers onderschreven. Marc Temme (partner): “Ik hecht veel waarde aan het stimuleren van jonge kunstenaars, komend vanuit elke windhoek. Vanuit Meijburg & Co hebben we hiertoe graag een podium willen bieden, en ik ben er trots op dat de Meijburg Art Commission daartoe de ruimte biedt.” Ook Elbert Waller (director) benadrukt het belang van individuele kunstenaars en de culturele sector in grotere zin: “Kunst geeft een verbinding met de samenleving. Door te werken in een omgeving omringd door kunst voel ik die verbinding, wat bijdraagt aan inspiratie en creativiteit. Het is mooi dat Meijburg door middel van de Meijburg Art Commission in het algemeen bijdraagt aan de culturele sector, maar meer specifiek vind ik het waardevol dat we op deze wijze een kans geven aan jong talent, en dat we zelf in het bezit komen van kunstwerken die het resultaat zijn van ‘Meijburg gezien door de ogen van de kunstenaar’.” “Het is een stukje waardering naar de culturele sector. Een waardering die wordt vertaald naar mooie persoonlijke kunstwerken.”, aldus Esther Witbraad (senior service manager facilities). Jacqueline Moison (communicatieadviseur) vult aan: “De Meijburg Art Commission biedt talentvolle kunstenaars een prachtig podium en opstap naar (meer) bekendheid. Daarmee levert Meijburg een mooie bijdrage aan de culturele sector en levert het ons als organisatie bovendien een uniek kunstwerk op. Een win/win situatie zou ik zeggen. Tevens zegt dit jaarlijks terugkerende initiatief iets over de maatschappelijke betrokkenheid van Meijburg.” De komende tijd zullen wij de winnende kunstenaars uitlichten en meer leren over wat de opdracht voor hun carrière betekend heeft.

Meer lezen over kunst? Klik hier om naar Gallery Viewer te gaan.  

© 2022 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.