Wanneer heeft een coöperatie een “in aandelen verdeeld kapitaal” voor de overdrachtsbelasting?

31 maart 2023
Overdrachtsbelasting

Vandaag, 30 maart, zijn op de website van de Belastingdienst kennisgroepstandpunten gedeeld waaruit blijkt hoe de Belastingdienst denkt over bepaalde fiscale vraagstukken. Voor de overdrachtsbelasting zijn 13 standpuntenmemo’s gedeeld, bijvoorbeeld met betrekking tot een coöperatie en in hoeverre er sprake kan zijn van een coöperatie met een in aandelen verdeeld kapitaal.

In het gepubliceerde standpuntenmemo is bevestigd dat een coöperatie een in aandelen verdeeld kapitaal kan hebben in de zin van artikel 4, eerste lid, onderdeel a, WBR, maar dat moet dan wel zijn geregeld in een daartoe strekkende eigen statutaire regeling. Hiervoor is van belang of degenen die het kapitaal (eigen vermogen) aan de coöperatie verschaffen ingevolge de statuten naar evenredigheid van hun kapitaaldeelneming winstrecht hebben en gerechtigd zijn tot het eigen vermogen van het lichaam bij ontbinding, terwijl voorts het deelgenootschap in het vermogen voorop staat.

Deze bevestiging van de visie van de Belastingdienst is relevant voor de praktijk waarbij een coöperatie vastgoed bezit en een belang in de coöperatie wordt verkregen.

Nu de Belastingdienst bevestigt dat een coöperatie onder bovengenoemde omstandigheden een in aandelen verdeeld kapitaal heeft, kan een dergelijke coöperatie ons inziens ook onderdeel uitmaken van een concern voor de interne reorganisatievrijstelling voor de overdrachtsbelasting, waardoor de verkrijging van vastgoed door of van een dergelijke coöperatie binnen zo’n concern vrijgesteld van overdrachtsbelasting kan plaatsvinden.    

Wil je meer weten over dit standpuntenmemo of over andere fiscale vraagstukken? Neem dan gerust contact met ons op!

© 2024 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.