Vaste inrichting bij thuiswerkende grensarbeiders?

8 december 2023
Grensarbeider

Overeenkomst Nederland en België biedt duidelijkheid.

Nederland en België hebben overeenstemming bereikt over het begrip ‘vaste inrichting’ bij thuiswerkende grensoverschrijdende werknemers. Vandaag is deze overeenkomst gepubliceerd en  is bedoeld om werkgevers in Nederland en België duidelijkheid te bieden over de vraag of het thuiswerken van werknemers in het woonland leidt tot een vaste richting voor het toepassen van belastingverdrag.

Waarom is dit belangrijk?

Het hebben van een vaste inrichting kan gevolgen hebben voor werkgevers en werknemers. Een thuiswerker die vanuit huis werkt kan een vaste inrichting of vaste vertegenwoordiger van de werkgever in dat andere land zijn. Als sprake is van een vaste inrichting of vaste vertegenwoordiger, dan heeft dit voor de vennootschapsbelasting mogelijk heffing, registratie en aangifte verplichtingen in het woonland van de werknemer tot gevolg.

Daarnaast kan dit voor de loonbelasting en inkomstenbelasting gevolgen hebben voor werkgever en werknemer, zoals bijvoorbeeld  een registratie- en inhoudingsplicht in het andere land.

Wat houdt de overeenkomst in?

Nederland en België willen werkgevers duidelijkheid bieden over de elementen die van belang zijn bij de beoordeling of het thuiswerken van werknemers in hun woonland leidt tot een vaste inrichting. De overeenkomst gaat in op de volgende situaties waarbij:  

  1. incidenteel wordt thuisgewerkt;
  2. structureel wordt thuisgewerkt met de mogelijkheid tot werken op locatie; en
  3. structureel en verplicht wordt thuisgewerkt.

Voor werknemers die onregelmatig of incidenteel thuiswerken en het thuiswerken dus geen vast arbeidspatroon is (situatie I), is geen aanleiding om een vaste inrichting te constateren. Voor situaties II en III bevat de overeenkomst relevante handvaten over hoe de feiten en omstandigheden dienen te worden beoordeeld.

Daarnaast bevat de overeenkomst een uitleg van de praktische toepassing als 50% of minder wordt thuisgewerkt in het woonland en de praktische toepassing ter zake van werkzaamheden van voorbereidende aard of hulpwerkzaamheden zijn.

Wil je weten wat deze overeenkomst voor jou als werkgever betekent? Neem contact op met onze global mobility specialisten en breng de situatie van jouw thuiswerkende grensarbeiders samen met ons in kaart.

© 2024 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.