Uitsluitsel over loonbegrip voor excessieve vertrekvergoedingen

11 april 2025
loonbegrip

Vergoedingen en verstrekkingen die worden aangemerkt als eindheffingsbestanddelen, behoren tot het loon voor de berekening van de heffing over de excessieve vertrekvergoeding. Dit heeft de Hoge Raad beslist in een zaak die draaide om de berekening van de pseudo-eindheffing over excessieve vertrekvergoedingen. De kernvraag in deze zaak was of vrijgestelde WKR-bestanddelen, zoals gericht vrijgestelde vergoedingen en aangewezen vergoedingen binnen de vrije ruimte, deel uitmaken van het loonbegrip voor deze heffing.

Waarom is het loonbegrip relevant?

Bij de beëindiging van een dienstbetrekking komt de vraag op of sprake kan zijn van een excessieve vertrekvergoeding. Om dit te beoordelen, moet een berekening worden gemaakt. Hierin wordt het loon van de werknemer in het jaar van beëindiging (‘jaar t’) vergeleken met het loon in het jaar daarvoor (‘jaar t-1’) en het loon van twee jaar eerder (‘jaar t-2’). 

Deze berekening hoeft alleen te worden gemaakt als het loon in jaar t-2 (toetsjaar) € 680.000 (2025) bedraagt. Indien uit de berekening volgt dat sprake is van een excessief deel, is de inhoudingsplichtige daarover een pseudo-eindheffing van 75% verschuldigd. Deze heffing komt boven op de reguliere loonheffing. Het loonbegrip is dus niet alleen relevant om te bepalen of een berekening gemaakt dient te worden, maar ook voor het bepalen van het excessieve deel voor de eindheffing van 75%.

Historie van het loonbegrip

Het loonbegrip voor de excessieve vertrekvergoeding is niet specifiek gedefinieerd, maar volgt het algemene loonbegrip van de Wet LB. Bij de invoering van de WKR is dit loonbegrip gewijzigd. Deze wijziging werkt dus ook door naar het loonbegrip voor de excessieve vertrekvergoeding. De mogelijkheid voor werkgevers om vergoedingen als eindheffingsbestanddeel aan te wijzen, heeft dus niet tot gevolg dat deze vergoedingen niet meer tot het Wet LB-loonbegrip horen.

Hulp nodig bij de berekening van een mogelijk excessieve vertrekvergoeding of wil je meer weten over het bepalen van het toetsloon? Neem dan contact op met de auteurs of een van de andere leden van ons People Services-team.

© 2025 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.