Sportieve extra’s voor je werknemers: zo zit het fiscaal in elkaar

Doen jouw werknemers mee aan een sportevenement, zoals de Marathon Rotterdam op 13 april 2025? Veel werkgevers zien dit graag en willen hun medewerkers steunen, bijvoorbeeld met een T-shirt met het bedrijfslogo, een sportieve drinkfles of door het betalen van het inschrijfgeld. Dat is goed voor de gezondheid van je werknemers, de teamspirit én je bedrijfsnaam. Maar hoe zit dat met de loonheffingen? Kun je als werkgever zomaar zaken geven of kosten vergoeden zonder belastinggevolgen voor je werknemers? Zeker!
Loon en de werkkostenregeling
Als je werknemers iets van waarde geeft, zoals een bonus, vakantiegeld, of een T-shirt of sporttas voor een sportwedstrijd, dan ziet de Belastingdienst dit als belast loon. En hierover moeten loonheffingen worden betaald, ook als het geen geld is. Gelukkig is er een slimme oplossing: de werkkostenregeling (WKR).
Via de WKR kunnen werkgevers binnen de loonheffingen onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan werkgevers geven. Dit geldt ook als een werknemer hiervan een privévoordeel heeft, denk aan tablets of sportabonnementen. Binnen de WKR kennen we een aantal gerichte vrijstellingen, zoals de reiskostenvergoedingen en maaltijden bij overwerk. Hierdoor kunnen een aantal vergoedingen en verstrekkingen ook buiten de vrije ruimte onbelast worden gegeven.
Vrije ruimte
Indien er geen gerichte vrijstelling geldt, dan heeft de werkgever de mogelijkheid om de vergoeding aan te wijzen als eindheffingsbestanddeel ten laste van de vrije ruimte. Deze wordt berekend met de loonsom van alle werknemers samen.
In 2025 bedraagt de vrije ruimte 2% van het totale fiscale loon tot € 400.000, en daarboven 1,18%. Over het bedrag dat binnen de vrije ruimte valt, zijn geen loonheffingen verschuldigd en hoeft de werknemer geen loonbelasting te betalen over wat hij krijgt. Wanneer de vrije ruimte wordt overschreden, betaalt de werkgever 80% eindheffing over het meerdere. De werkgever hoeft geen sociale premies te betalen en het loon verschijnt niet op de loonstrook van de werknemer. Daardoor zijn verdere gevolgen voor het inkomen van de werknemers niet aan de orde.
Onder de WKR kun je voor sportevenementen denken aan:
- een sportshirt met het bedrijfslogo;
- een drinkfles of handdoek met bedrukking;
- het inschrijfgeld voor een hardloopwedstrijd.
Spelregel
Gebruikelijkheidscriterium: het moet normaal zijn dat werkgevers dit soort dingen verstrekken. Bijvoorbeeld luxe sporthorloges vallen daar dus niet onder.
Slim én sportief
Met de WKR kun je je medewerkers sportief ondersteunen zonder dat zij (of jij) extra belasting betalen – zolang je je aan de regels houdt. Zo werk je samen aan vitaliteit, plezier en een goede uitstraling van je bedrijf. En dat maakt het een win-winsituatie: voor je werknemers én jouw organisatie.
Wil je meer weten over de fiscale aspecten van sportevenementen? Neem dan contact met ons op.