Overgangsrecht 30%-regeling ook van toepassing bij correctie met terugwerkende kracht

24 april 2024
Overgangsrecht 30%

Ook als de 30%-regeling met terugwerkende kracht is toegepast in de loonadministratie in 2022 of 2023, valt de werknemer onder het overgangsrecht. Dat heeft de Belastingdienst in zijn laatste standpunt van de reeks over het overgangsrecht en de toepassing van de 30%-regeling bekendgemaakt. Er geldt zowel overgangsrecht voor de versobering en de aftopping van de 30%-regeling als voor de afschaffing van de partiële buitenlandse belastingplicht.

Is het overgangsrecht van toepassing bij een correctie met terugwerkende kracht?

Of het overgangsrecht van toepassing is, hangt af van de vraag of de 30%-regeling in het laatste loontijdvak van 2022 of 2023 is toegepast. In bepaalde situaties mag op basis van het recent gepubliceerde Besluit correctie 30%-regeling een loontijdvak met terugwerkende kracht worden gecorrigeerd door middel van een correctiebericht. De vraag was dan ook of bij een correctie met terugwerkende kracht de 30%-regeling wel in het laatste loontijdvak was genoten. Ja, is het antwoord van de Belastingdienst. Ook na correctie is de vergoeding voor toepassing van de overgangsregelingen in de betreffende periode genoten.

Wanneer is welk overgangsrecht van toepassing?

De volgende perioden zijn voor de overgangsregelingen van belang:

  • Aftopping 30%-regeling per 1 januari 2024 tot de WNT-norm
    Er geldt overgangsrecht, waardoor de aftopping vanaf 1 januari 2026 van toepassing is voor werknemers indien de:
    • 30%-regeling voor die werknemer over het laatste loontijdvak van 2022 is toegepast;
    • werknemer na 31 december 2022 zonder onderbreking een ingekomen werknemer is.
  • Versobering 30%-regeling naar een 10%-regeling per 1 januari 2024.
    Er geldt overgangsrecht, waarbij de versobering niet van toepassing is voor werknemers indien de 30%-regeling voor die werknemer over het laatste loontijdvak van 2023 is toegepast.
  • Afschaffing partiële buitenlandse belastingplicht per 1 januari 2025
    Er geldt overgangsrecht, waarbij tot 31 december 2026 gebruik kan worden gemaakt van de partiële buitenlandse belastingplicht voor werknemers indien de:
    • 30%-regeling voor die werknemer over het laatste loontijdvak van 2023 is toegepast;
    • werknemer na 31 december 2023 zonder onderbreking een ingekomen werknemer is.

Het overgangsrecht houdt alleen op wanneer de 30%-regeling wordt onderbroken. Het tijdig wisselen van inhoudingsplichtige (al dan niet binnen een samenhangende groep inhoudingsplichtigen) en de overgang van de onderneming worden niet als onderbreking beschouwd.  In dat geval blijft de werknemer onder het overgangsrecht vallen.

Let op!

Als het laatste loontijdvak van 2022 of 2023 in de aanvraagtermijn van de 30%-regeling valt en in die maand de werkelijke extraterritoriale kosten aan de werknemer zijn vergoed of de 30%-regeling nog niet is toegepast, dan kan dit alsnog worden hersteld middels een correctiebericht, indien aan de voorwaarden van het besluit is voldaan. Het overgangsrecht is dan alsnog van toepassing. 

Vele wijzigingen, standpunten en nieuwsberichten over de 30%-regeling in korte tijd, dus we kunnen ons voorstellen dat je meer wilt weten of vragen hebt. Neem dan gerust contact op met onze 30%-regelingspecialisten Rachèl van Dijk of Monique van Leeuwen.

© 2024 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.