Nieuwe kleineondernemersregeling (‘KOR’) voor de btw per 1 januari 2020

28 oktober 2019
Kleineondernemersregeling

Onder invloed van het internet en de digitalisering van de economie is het aantal kleine ondernemers in Nederland in de afgelopen jaren exponentieel toegenomen. Digitale platforms brengen de vraag naar en het aanbod van goederen en diensten op zeer snelle en eenvoudige wijze bij elkaar. Bij kleine ondernemers kunt u onder andere denken aan woningverhuurders, maaltijdbezorgers, taxivervoerders, klussers en aanbieders die regelmatig goederen leveren via Marktplaats, maar bijvoorbeeld ook aan zonnepaneeleigenaren. Deze trend zal zich naar verwachting in de toekomst verder doorzetten. Om het groeiende aantal kleine ondernemers te kunnen ontlasten van hun btw-verplichtingen geldt vanaf 1 januari 2020 een nieuwe kleineondernemersregeling (‘KOR’). De nieuwe KOR kan een aanzienlijke administratieve verlichting voor kleine ondernemers betekenen en is ook relevant voor andere ondernemers die zakendoen met kleine ondernemers. Hieronder zetten wij de contouren van deze regeling voor u uiteen.

Doelgroep nieuwe KOR?

De nieuwe KOR richt zich op iedere kleine ondernemer. Naast natuurlijke personen en samenwerkingsverbanden van natuurlijke personen, zoals een maatschap of vof, kunnen ook rechtspersonen gebruikmaken van de nieuwe KOR. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan bv’s, stichtingen en verenigingen. De nieuwe KOR heeft daarmee een ruimer toepassingsbereik dan de huidige KOR.

Voorwaarden en gevolgen van de nieuwe KOR

Om de KOR te kunnen toepassen gelden er grofweg twee voorwaarden:

  1. De ondernemer dient in Nederland te zijn gevestigd of een vaste inrichting te hebben.
  2. De in Nederland behaalde omzet mag niet meer dan € 20.000 per jaar bedragen.

Bij toepassing van de nieuwe KOR geldt een btw-vrijstelling en is de ondernemer geen Nederlandse btw verschuldigd over zijn omzet. In het verlengde daarvan mag hij geen btw vermelden op de factuur die wordt uitgereikt aan zijn afnemers. Anderzijds kan de ondernemer de btw betaald op ingekochte goederen en diensten niet in aftrek brengen. Daarnaast hoeft de ondernemer geen volledige boekhouding bij te houden en geen periodieke btw-aangifte in te dienen. Overigens komt de verplichting om kopieën van inkoopfacturen te bewaren niet te vervallen.

De nieuwe KOR is optioneel. Ondernemers zijn dus niet verplicht de KOR toe te passen, ook niet als zij aan alle voorwaarden voldoen. Zodra een ondernemer voor de nieuwe KOR kiest, ligt die keuze voor drie jaar vast. Hij moet dus een weloverwogen keuze maken voor de langere termijn. Wil de ondernemer na drie jaar geen gebruik meer maken van de KOR, dan moet hij dit aangeven bij de Belastingdienst.

Berekenen en bewaken van de € 20.000-omzetgrens

De omzet behaald met de volgende in Nederland verrichte prestaties telt mee voor de berekening van de jaarlijkse omzetgrens van € 20.000:

  • goederenleveringen en diensten verricht in Nederland die zijn belast met 21%, 9% en 0% btw (zowel intracommunautaire leveringen als exportleveringen);
  • levering en verhuur van onroerende goederen;
  • financiële diensten inzake krediet, betalingen en beleggingen;
  • verzekerings- en herverzekeringsdiensten.

Bij toepassing van de margeregeling bij handel in gebruikte goederen, kunstvoorwerpen en antiquiteiten of bij diensten die vallen onder de reisbureauregeling moet bij de beoordeling van de omzetgrens worden uitgegaan van de bruto-omzet en niet van de marge waarover btw verschuldigd is. Indien de ondernemer de omzetgrens van € 20.000 overschrijdt, vervalt de KOR. De ondernemer dient daarvan zelf melding te maken bij de Belastingdienst. Na overschrijding gelden weer de reguliere btw-regels, zoals de aangifte- en administratieverplichtingen. Bovendien kan de ondernemer de drie daaropvolgende jaren de KOR niet meer toepassen.

Bij een overschrijding vervalt de KOR niet met terugwerkende kracht. Als bijvoorbeeld gedurende het jaar de omzetgrens wordt gepasseerd, dan valt de handeling die de grens heeft doen overschrijden niet langer onder de KOR. Dit geldt ook voor alle aansluitende goederenleveringen en diensten. Het is daarom raadzaam om, indien mogelijk, met afnemers prijsafspraken te maken exclusief eventueel verschuldigde btw.

Handelingen waarop de KOR toch niet van toepassing is

Indien ondernemers de KOR toepassen, gelden voor de onderstaande handelingen – bij wijze van uitzondering – toch de normale btw-regels, zoals de aangifte- en administratieplicht:

  • de levering van een onroerende of roerende zaak (waarop voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting zou worden afgeschreven) die gebruikt is in de onderneming;
  • de levering van een nieuw vervoermiddel naar een ander EU-land;
  • goederenleveringen en diensten die buiten Nederland zijn verricht. Voorbeelden hiervan zijn de verkoop van producten op een markt in België en het verlenen van elektronische diensten aan particulieren woonachtig in een ander EU-land;
  • de inkoop van goederen en diensten uit een ander EU-land van buitenlandse leveranciers waarvoor de btw-heffing in Nederland plaatsvindt onder de verleggingsregeling.

Nieuwe KOR: wanneer wel of niet aantrekkelijk?

Het is over het algemeen aantrekkelijk voor een ondernemer om de nieuwe KOR toe te passen wanneer hij zich in een btw-afdrachtpositie bevindt en dus in de regel per btw-aangifteperiode een bedrag aan de Belastingdienst moet betalen. De nieuwe KOR kan ook aantrekkelijk zijn voor ondernemers die goederen leveren of diensten verlenen aan opdrachtgevers die niet of slechts gedeeltelijk btw in aftrek mogen brengen, zoals particulieren, publiekrechtelijke instellingen (bijvoorbeeld overheidslichamen als gemeenten) en instellingen werkzaam op het gebied van onderwijs, zorg of financiële dienstverlening.

De nieuwe KOR is mogelijk niet aantrekkelijk voor ondernemers met een relatief hoge voorbelasting, bijvoorbeeld omdat zij een investering doen of relatief veel kosten maken waarop btw drukt. Omdat onder de nieuwe KOR de btw op inkopen niet aftrekbaar is, blijft deze btw drukken en kan het daarmee de kostprijs van goederen of diensten verhogen.

Wat kunt u nu doen?

  • Wilt u per 1 januari 2020 gebruikmaken van de nieuwe KOR? Dan dient u zich voor 20 november 2019 aan te melden bij de Belastingdienst. Bij een latere aanmelding schuift de ingangsdatum op naar een volgend kwartaal.
  • Maakt u thans gebruik van de huidige KOR, dan wordt u automatisch aangemeld voor de nieuwe KOR. Wel dient u zelf te controleren of u aan de nieuwe voorwaarden voldoet. Wanneer dit niet het geval is, moet u contact opnemen met de Belastingdienst.

Vanzelfsprekend kunnen de btw-adviseurs van de Indirect Tax Group van Meijburg & Co u helpen bij de mogelijke impact van de nieuwe KOR op uw onderneming. Neemt u gerust contact op met een van hen of met uw gebruikelijke adviseur.

© 2024 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.