KNB waarschuwt: "geef niet zomaar UBO-verklaringen af"

23 maart 2020
KNB

Vorige week waarschuwde De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) om niet lichtvaardig UBO-verklaringen af te geven: "Notarissen kunnen niet met zekerheid vaststellen wie de ultimate beneficial owner (UBO) van een rechtspersoon is. Alleen de rechtspersoon zelf kan deze informatie geven."

Meijburg Legal is blij dat de notariële beroepsorganisatie KNB haar standpunt volgt dat het verzoek van banken tot “aftekenen van organogrammen” door notarissen ongewenst is omdat zo’n handtekening niets zegt. Wwft instellingen, zoals banken, zijn zelf verplicht om op basis van informatie en documentatie van cliënten, te bepalen wie UBO’s van entiteiten zijn. Bij twijfel moeten banken zelf doorvragen en om bewijsmiddelen vragen. De cliënt is verplicht die informatie aan te leveren. Notarissen kunnen hier uiteraard een adviserende en assisterende rol in spelen. Zij zijn echter niet degene die de verantwoordelijkheid van de banken overnemen. Duidelijke taal!

Lees hier het volledige bericht van De KNB

KNB update

© 2020 Meijburg & Co, Tax & Legal, is een samenwerkingsverband van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij KPMG International Cooperative ("KPMG International"), een Zwitserse entiteit. Alle rechten voorbehouden.