Klimaatmaatregelen Belastingplan 2025
Het Belastingplan 2025 introduceert een reeks fiscale klimaatmaatregelen die een nieuwe stap zetten in de vergroening van het belastingstelsel. Deze maatregelen zijn ontworpen om milieuvervuilend gedrag te beprijzen en milieuvriendelijk gedrag te stimuleren, met als doel de energietransitie te bevorderen en de belastingdruk te verschuiven van arbeid naar vervuiling en grondstofgebruik.
In dit artikel behandelt Merijn Betjes het belang van fiscale klimaatmaatregelen, de inhoud van het belastingplanpakket 2025 op het gebied van klimaat alsmede een terugblik naar maatregelen uit het belastingplanpakket 2024 die per 1 januari 2025 van kracht worden.
Belangrijkste maatregelen
1. Afschaffing van de salderingsregeling (2027)
De salderingsregeling, die huishoudens en bedrijven stimuleert om zelfopgewekte groene elektriciteit terug te leveren aan het net, wordt per 2027 beëindigd. Dit moet leiden tot een efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet en een prikkel om zelfopgewekte elektriciteit direct te verbruiken.
2. Apart energiebelastingtarief voor waterstof (2026)
Vanaf 2026 wordt een lager energiebelastingtarief voor waterstof ingevoerd om de opschaling van de waterstofmarkt te bevorderen en de klimaatdoelen te halen. Dit tarief zal gelden voor zowel hernieuwbaar opgewekte, koolstofarme als fossiel opgewekte waterstof.
3. Aanpassing energiebelastingtarieven voor gas
De energiebelasting op aardgas wordt verlaagd voor kleinverbruikers en verhoogd voor grootverbruikers. Dit moet huishoudens met een hoog gasverbruik financieel ontlasten en grootverbruikers aansporen tot verduurzaming.
4. Minder vrijstellingsrechten voor CO2-heffing
De hoeveelheid beschikbare dispensatierechten voor afvalverbrandingsinstallaties wordt verminderd om de prikkel voor emissiereductie te versterken. Daarnaast wordt onderzocht hoe groen gas kan worden uitgezonderd van de CO2-heffing.
5. Verduidelijking afvalstoffenbelasting en afschaffing vrijstellingen kolenbelasting
De afvalstoffenbelasting wordt verduidelijkt om belastingontwijking te voorkomen. Vrijstellingen binnen de kolenbelasting worden afgeschaft om milieuvervuiling tegen te gaan en de belastingopbrengst te verhogen.
Conclusie
Met deze maatregelen zet het kabinet een belangrijke stap richting een duurzamer belastingstelsel. De focus ligt op het stimuleren van de energietransitie en het verminderen van CO2-uitstoot, terwijl tegelijkertijd de belastingdruk eerlijker wordt verdeeld.
Dit artikel is verschenen in het weekblad Fiscaal Recht, WFR 2024/275, - oktober 2024 Uitgever Wolters Kluwer.