Kerstpakketten: niet alleen voor actieve werknemers, maar ook voor postactieve werknemers

24 december 2024
kerstpakket

De feestdagen staan voor de deur en daarmee ook de jaarlijkse traditie van het uitdelen van kerstpakketten aan werknemers. Maar wat gebeurt er met de kerstpakketten voor postactieve werknemers? Hoewel deze werknemers niet langer actief zijn, is het een mooi gebaar om hen toch een kerstpakket te geven. Als werkgever vraag je je misschien af of dit mogelijk is en welke fiscale gevolgen hieraan verbonden zijn. Hieronder lichten we daarom deze fiscale implicaties kort toe. 

Kerstpakketten en het loonbegrip

Het begrip loon in de Wet op de Loonbelasting (Wet LB) omvat alles wat iemand ontvangt in het kader van een (vroegere) dienstbetrekking. Aangezien de wet spreekt van ‘al hetgeen’, moet het begrip loon breed worden opgevat. Het maakt daarom niet uit hoe het loon wordt genoemd of in welke vorm het wordt ontvangen. Dit geldt zowel voor geld als voor andere vormen van beloningen, zoals zaken die in natura worden verstrekt.

Een kerstpakket valt onder het loonbegrip aangezien dit kan worden aangemerkt als loon in natura. De werkgever heeft de keuze om het kerstpakket te behandelen als regulier loon voor de werknemer of het aan te wijzen als eindheffingsloon binnen de werkkostenregeling (WKR). Indien het als regulier loon wordt behandeld, is de werknemer verantwoordelijk voor de loonbelasting en premies. Dit zou dan betekenen dat de werknemer het kerstpakket moet aangeven in de aangifte inkomstenbelasting.  

Wanneer de werkgever ervoor kiest om het kerstpakket als eindheffingsloon aan te wijzen, moet dit uiterlijk bij de verstrekking van het pakket gebeuren, rekening houdend met de gebruikelijkheidstoets. De manier waarop de werkgever dit regelt, is vrij, maar het moet wel duidelijk zijn in de loonadministratie. Voor kerstpakketten geldt geen specifieke vrijstelling of nihilwaardering. De waarde van het pakket valt daarom binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Binnen deze ruimte kan de werkgever vergoedingen en verstrekkingen geven zonder dat daarover loonbelasting verschuldigd is. Zodra deze vrije ruimte wordt overschreden, is de werkgever verplicht 80% eindheffing te betalen over het bedrag dat boven de vrije ruimte uitkomt.

Postactieve werknemers: wat zijn de regels?

Voor postactieve werknemers gelden specifieke fiscale regels. Wanneer je als werkgever kerstpakketten verstrekt aan postactieve werknemers én tegelijkertijd aan actieve werknemers, wordt het pakket verplicht aangemerkt als eindheffingsloon. Dit betekent dat de kosten automatisch ten laste komen van de vrije ruimte. Er is in dit geval geen keuze mogelijk tussen eindheffingsloon en regulier loon.

Indien de vrije ruimte wordt overschreden, is de werkgever ook hier een eindheffing van 80% verschuldigd over het overschreden bedrag. Het feit dat postactieve werknemers niet langer in actieve dienst zijn, maakt hierbij geen verschil; het pakket wordt fiscaal behandeld zoals dat voor actieve werknemers geldt.

Conclusie

Het verstrekken van kerstpakketten is een mooie manier om waardering te tonen, zowel aan actieve als postactieve werknemers. Toch is het belangrijk om rekening te houden met de fiscale verplichtingen. Zorg ervoor dat (de keuze voor) de fiscale behandeling van het kerstpakket goed is vastgelegd in de administratie en wees voorbereid op eventuele heffingen bij overschrijding van de vrije ruimte. Heb je nog vragen over de fiscale gevolgen van kerstpakketten of andere WKR-gerelateerde vragen? Neem dan contact op met de auteur of een van de andere leden van ons People Services-team.

© 2025 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.