Inframarginale elektriciteitsheffing - Aangifte uiterlijk 1 april 2025

17 februari 2025
Inframarginale electriciteitsheffing

De inframarginale elektriciteitsheffing (IME) is een tijdelijke wet die voor de periode van 1 december 2022 tot 1 juli 2023 de opbrengsten van elektriciteitsproducenten plafonneert, voor zover producenten gebruik hebben gemaakt van inframarginale energiebronnen. Voor Nederland betreft dit voornamelijk wind, zon, waterkracht, biomassa, biogas, afval, kernenergie alsmede elektriciteitsproductie uit steenkool. Deze heffing is relevant voor energieproducenten die gebruik maken van een Nederlandse productie-installatie met een geïnstalleerd vermogen vanaf 1 megawatt (MW). Denk dan onder meer aan windmolenparken, zonneparken, afvalverbranders, maar ook gebouwen voorzien van omvangrijke zonne-installaties. Een producent kan een natuurlijke persoon of rechtspersoon zijn die in Nederland of in de Nederlandse exclusieve economische zone elektriciteit opwekt en levert aan het elektriciteitsnet of via een directe lijn. Het gaat om de persoon of entiteit die de elektriciteit opwekt en het risico van de opwekking draagt, ongeacht of zij eigenaar is van de installatie.

Producenten die onder de heffing vallen, moeten 90% van hun belastbare marktinkomsten afdragen. Deze inkomsten zijn alleen belast voor zover ze de vrijgestelde marktinkomsten overschrijden. De vrijgestelde marktinkomsten per megawattuur (MWh) verschillen per energiebron, in de meeste gevallen een vrijgesteld bedrag van € 130 per MWh. Elektriciteitsproducenten moeten hun belastbare marktinkomsten berekenen en opnemen in een marktinkomstenverslag, waarop de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) toezicht houdt. Bij het bepalen van de marktinkomsten heeft de belastingplichtige de keuze uit de relatief eenvoudige day-ahead methode, of de complexere boekhoudmethode. Bij de boekhoudmethode is een accountantsverklaring vereist.

Indien de IME van toepassing is, dient de aangifte en eventuele betaling uiterlijk op 1 april 2025 bij de Belastingdienst te zijn ontvangen. Het is daarom essentieel om te bepalen of u onder deze eenmalige heffing valt en wat de formele vereisten zijn voor de aangifte. Naar verwachting zal de Nederlandse inframarginale elektriciteitsheffing ongeveer 1.500 productie-installaties treffen.

Jouw Meijburgadviseur kan je helpen bij het inventariseren en afhandelen van de gevolgen van de inframarginale elektriciteitsheffing.

© 2025 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.