European Family Business Report COVID-19

26 mei 2021
European Family Business Covid-19 rapport

COVID-19-onderzoek onder Europese familiebedrijven

Familiebedrijven bevinden zich in een sterke positie om de Europese economie weer op gang te helpen. Dit blijkt uit het COVID-19-onderzoek onder familiebedrijven "Taking the long view: Lessons in endurance from European family businessess".

Het rapport is gebaseerd op de antwoorden op vragenlijsten van 2.493 familiebedrijven en meer dan 500 niet-familiebedrijven over de hele wereld, waaronder 1.332 familiebedrijven en 215 niet-familiebedrijven in Europa.

Deze bevindingen zijn aangevuld met de praktische ervaringen en inzichten van de initiatiefnemers achter het rapport, de professionals van KPMG Private Enterprise en European Family Businesses en hoogleraren van het STEP Project Global Consortium.

Belangrijke hoofdpunten uit het COVID-19-rapport

In het rapport worden drie hoofdtypen maatregelen belicht die familiebedrijven hebben genomen om de onmiddellijke gevolgen van COVID-19 aan te pakken. Ook wordt ingegaan op hoe zij hebben gereageerd op de uitdagingen en kansen die de pandemie bood en op de belangrijke rol die meerdere generaties van de familie hebben gespeeld bij het voorbereiden van hun bedrijf op de toekomst.

  • Directe reacties: de impact van de pandemie kwam als een plotselinge schok, en familie- en niet-familiebedrijven hebben snel gehandeld om hun bedrijf te beschermen tegen een plotse daling van de inkomsten en tegen verstoringen van de toeleveringsketen. In niet-essentiële kosten werd gesnoeid en in sommige gevallen was een personeelsinkrimping noodzakelijk. Bij de familiebedrijven werd echter al snel hun kenmerkende langetermijnvisie zichtbaar.
  • Het bedrijf stabiliseren: families hebben drie directe maatregelen genomen om de gevolgen van de dalende inkomsten voor hun bedrijf tegen te gaan: het stabiliseren van het bedrijf via kostenbesparingen, het verkrijgen van overheidssteun en het stroomlijnen van de activiteiten om de efficiëntie van het bedrijf te verbeteren met het oog op de toekomst.
  • Overheidssteun verkrijgen: overheden in heel Europa hebben een breed scala aan steunprogramma's ingevoerd om de economie en de bedrijven die daaraan bijdragen te ondersteunen. Meer dan 70 procent van de Europese familiebedrijven heeft aangegeven dat zij enige vorm van overheidssteun hebben ontvangen als gevolg van snel dalende inkomsten en verschuivingen in de vraag naar hun producten en diensten.
  • Langetermijnmentaliteit: hun snelle eerste reacties, gecombineerd met een focus op de toekomst, hebben familiebedrijven in een sterke positie gebracht om het herstel van de Europese economie te ondersteunen. De Europese familiebedrijven hebben in grote lijnen drie strategieën gehanteerd om de gevolgen van COVID-19 voor hun bedrijf en hun familie op te vangen: maatschappelijke verantwoordelijkheid, bedrijfstransformatie en het inzetten van hun geduldkapitaal.
  • De kracht van de familie gebruiken: in het rapport wordt een unieke bron van concurrentievoordeel voor familiebedrijven ten opzichte van andere bedrijfstypen beschreven, namelijk het doel en de waarden van de familie en hun betrokkenheid bij het bedrijf. Meerdere generaties namen deel aan de besluitvorming waarna familiebedrijven snel reageerden om het bedrijf te beschermen en de strategische richting voor de lange termijn te bepalen.

Download het COVID-19-onderzoeksrapport

Wij nodigen u uit de COVID-19-editie van het rapport over Europese familiebedrijven “Taking the long view: Lessons in endurance from European family businesses” te lezen en hopen dat u het interessant vindt. Download het COVID-19 rapport hier.

Hulp nodig met uw fiscale corona-strategie?

Wilt u de bevindingen van het COVID-19-rapport bespreken aan de hand van uw eigen situatie? Of wenst u wellicht meer informatie? Laat het ons dan weten, onze fiscale en juridische specialisten staan graag voor u klaar.

© 2024 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.