Eerste Kamer neemt Belastingplan 2025 en andere wetsvoorstellen aan

18 december 2024
Eerste Kamer neemt Belastingplan 2025 en andere wetsvoorstellen aan

Op dinsdag 17 december 2024 heeft de Eerste Kamer het gehele pakket Belastingplan 2025 aangenomen. Verder nam de Eerste Kamer een novelle en twee moties aan. 

Aangenomen wetsvoorstellen

In totaal stemde de Eerste Kamer over elf (fiscale) wetsvoorstellen en een zogeheten novelle. Alle elf wetsvoorstellen en de novelle werden aangenomen.

Aangenomen wetsvoorstellen

  • Belastingplan 2025
  • Belastingplan BES eilanden 2025
  • Aanpassing Wet minimumbelasting 2024
  • Wet aanpassing fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten 2025
  • Overige fiscale maatregelen 2025
  • Fiscale verzamelwet 2025
  • Wet beëindiging salderingsregeling
  • Wijziging van de Wet op het kindgebonden budget tot intensivering van het kindgebonden budget in verband met de koopkrachtondersteuning
  • Wijziging van de Algemene nabestaandenwet en de Participatiewet in verband met het in 2025, 2026 en 2027 niet afbouwen van de dubbele algemene heffingskorting in het referentieminimumloon
  • Wijziging van de Wet verlaging eigen bijdrage huurtoeslag, de Wet op de huurtoeslag en enkele andere wetten ter verbetering van de koopkracht en vereenvoudiging van de regeling
  • Wet vereenvoudiging van de huurtoeslag; dit wetsvoorstel was geen onderdeel van het pakket Belastingplan 2025, maar werd wel gelijktijdig met het pakket Belastingplan 2025 behandeld.

Voor meer informatie over bovenstaande wetsvoorstellen verwijzen wij naar ons bericht over de op Prinsjesdag gepresenteerde plannen, naar de berichten over de drie navolgende nota’s van wijziging, die met name zagen op de bedrijfsopvolgingsfaciliteit, de 30%-regeling en de additionele termijn om een fonds voor gemene rekening te herstructureren, en naar ons bericht over de amendementen van de Tweede Kamer.

Novelle Belastingplan BES eilanden 2025

De Eerste Kamer nam een novelle aan op het Belastingplan BES eilanden 2025, waardoor een aantal maatregelen uit het Belastingplan BES eilanden 2025 – ondanks eerder beoogd uitstel tot 1 januari 2026 – toch in werking treden per 1 januari 2025. Die maatregelen zien op de koppeling van de belastingvrije som in de inkomsten- en loonbelasting aan het wettelijk minimumloon en de daarmee samenhangende dekkingsmaatregelen, zoals het verhogen van de opbrengstbelasting van 5% naar 7,5% (zie ons Prinsjesdagmemorandum, onderdeel 12.4).

Aangenomen moties 

Anders dan de Tweede Kamer kan de Eerste Kamer geen wijzigingen doorvoeren in de wetsvoorstellen, omdat de Eerste Kamer geen zogeheten recht van amendement heeft. De Eerste Kamer kan wel met een meerderheid van de stemmen moties aannemen. Met het aannemen van een motie geeft de Eerste Kamer een oordeel over het gevoerde beleid, vraagt zij de regering iets (niet) te doen of doet zij meer in het algemeen een uitspraak over bepaalde zaken of actuele ontwikkelingen. Hoewel een aangenomen motie politieke betekenis heeft, zijn bewindslieden niet verplicht een aangenomen motie uit te voeren. De door de Eerste Kamer aangenomen twee moties bespreken wij hieronder.

Stimuleren van gezonde voeding in het nieuwe belastingstelsel (36.602, J)

In deze motie wordt de regering verzocht om bij het vormgeven van het nieuwe belastingstelsel tevens criteria mee te nemen om het gebruik van gezonde voeding en drank te stimuleren, en het gebruik van ongezonde voeding en drank te ontmoedigen.

Over afschaffen van de regeling ‘geven uit de vennootschap’ (36.602, N)

In deze motie wordt de regering verzocht om met de sector in overleg te treden over de impact van het afschaffen van de regeling ‘geven uit de vennootschap’ en mogelijke alternatieven daarvoor in samenspraak met de sector te verkennen. 

Ten aanzien van deze laatste motie merken wij op dat door die regeling onder bepaalde voorwaarden geen uitdeling aan aanmerkelijkbelanghouders wordt verondersteld bij bepaalde giften, waardoor geen dividend- en inkomstenbelasting is verschuldigd. De regeling geven uit de vennootschap komt per 1 januari 2025 te vervallen. Deze regeling  moet worden onderscheiden van de regelingen inzake de giftenaftrek in de Vpb en de IB. Deze worden wel behouden (Vpb) en zelfs verruimd (IB), zie hiervoor onze berichtgeving van 15 november 2024).

Hebt u vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, dan kunt u contact opnemen met ons of met uw Meijburgadviseur.

© 2025 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.