De Olympische sportzomer met je werknemers beleven? Denk aan de gevolgen voor de loonbelasting!

9 augustus 2024
PS_Olympische Spelen

Het kan je bijna niet ontgaan zijn, de Nederlandse medailleregen op de Olympische Spelen. Maar hoe beleven jouw werknemers deze (Olympische) sportzomer? Volgen ze de wedstrijden vanaf de bank, of voelen jullie samen de spanning in een bruisend stadion? Het kan fantastisch zijn om je werknemers mee te nemen naar de Olympische Spelen. Let wel op, want zo’n sportief uitje kan gevolgen hebben voor de loonheffingen; in beginsel is het verstrekken van tickets voor de Olympische Spelen aan werknemers namelijk belast loon. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onderstaande twee scenario’s.

Scenario 1: Sportevenement met zakelijke relaties

Het bezoeken van een sportevenement door werknemers krijgt een zakelijk karakter als er ook zakelijke relaties aanwezig zijn en het bijwonen van een zakelijk event onderdeel vormt van de dienstbetrekking. In zo’n situatie kan het verstrekken van tickets aan werknemers vrijgesteld plaatsvinden. Wel zijn hier een aantal aandachtspunten belangrijk. Zo dient hetaantal zakelijke relaties in verhouding te zijn  met het aantal werknemers. Is dit niet in balans, dan kan het zakelijke karakter vervallen.

Het verstrekken van hapjes en drankjes tijdens het sportevenement hoeft niet direct te betekenen  dat sprake is van belast loon; ook dit is afhankelijk van het zakelijke karakter van het sportevenement.

Daarnaast kunnen overnachtingen ten behoeve van het zakelijke sportevenement vrijgesteld worden vergoed of verstrekt onder bepaalde voorwaarden. Reiskosten voor bijvoorbeeld een verblijf in een andere stad of land met als doel het bezoeken van een zakelijk sportevenement, hoeven ook niet als belast loon te worden gekwalificeerd.

Scenario 2: Sportevenement zonder zakelijke relaties

Zijn er geen zakelijke relaties bij het sportevenement, dan worden de kaartjes in ieder geval gezien als loon in natura. De kaartjes dienen dan tegen hun waarde in het economisch verkeer of factuurwaarde meegenomen te worden als belast loon. Dit betekent dat er loonbelasting en (mogelijk) sociale zekerheidspremies verschuldigd zijn over deze waarde. Dit geldt ook voor hapjes, drankjes en eventuele overnachtingen. Het is daarbij nog de vraag of deze kosten als eindheffingsloon kunnen worden aangewezen en ten laste van de vrije ruimte kunnen worden gebracht. In dat geval kan een verloning of brutering worden voorkomen.

Fiscale optimalisatie

Je wilt natuurlijk niet dat er vervelende fiscale gevolgen voor de werknemers ontstaan na het bijwonen van een wedstrijd van de Olympische Spelen. Gelukkig zijn er manieren om de kaartjes en al het aanverwante fiscaal voordelig(er) te verstrekken, zelfs zonder de aanwezigheid van zakelijke relaties. Door deze fiscale mogelijkheden optimaal te benutten, zorg je er als werkgever voor dat de (Olympische) sportzomer zowel spannend als financieel slim is voor je bedrijf en werknemers.

Wil je meer weten over hoe je de (Olympische) sportzomer fiscaal kunt optimaliseren? Neem dan contact op met de auteur of een van de andere leden van ons People Services-team.

© 2024 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.