De elektrische auto van de zaak en de loonheffingen

19 juli 2023
Elektrische auto

Werknemers kiezen steeds vaker voor een elektrische auto van de zaak. In tegenstelling tot een auto op fossiele brandstof, wordt naast de elektrische auto vaak ook een laadpaal aan de werknemer ter beschikking gesteld en worden stroomkosten voor het thuis opladen van de auto vergoed. Deze vergoedingen, verstrekkingen en/of terbeschikkingstellingen voor de elektrische auto zijn relatief nieuw binnen de loonheffingen, waardoor er zich in de praktijk verschillende vragen voordoen. Op deze vragen heeft de Belastingdienst recent ingespeeld met verschillende standpunten over de elektrische auto van de zaak. Wat mag een werkgever onbelast verstrekken? Hoe komt de hoogte van de vergoeding tot stand? In welke situaties kunnen vergoedingen ondanks een toegepaste bijtelling toch belast zijn? In dit artikel gaat onze collega Daniëlle Vestjens in op de wettelijke regels en praktijkervaringen rondom de bijtelling, laadpaal en het vergoeden van stroomkosten bij het verstrekken van een elektrische auto van de zaak.

© 2024 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.