De belastingheffing over aandelenopties wijzigt definitief per 1 januari 2023

21 december 2022
ps

De belastingheffing van aandelenopties verandert definitief per 1 januari 2023. Dat betekent voor de loonheffingen dat als uitgangspunt belastingen zijn verschuldigd op het moment van verhandelbaarheid. Dat was tot nu toe het moment van uitoefenen.

De aanpassing is met name relevant voor werkgevers met aandelenoptierechten die niet vrij verhandelbaar zijn op het moment van uitoefenen. Denk daarbij aan niet-beursgenoteerde ondernemingen.

De werknemer kan kiezen

Wel biedt de nieuwe wet een keuze. De werknemer kan kiezen om aan te sluiten bij belastingheffing bij uitoefening, ook als de opties nog niet verhandelbaar zijn. Die keuze moet wel tijdig worden gemaakt.

Welke keuze wordt gemaakt, kan afhankelijk zijn van de positie van de werknemer, de eventuele houdperiode in het aandelenoptieplan en de beschikbare liquiditeit. Uiteraard denken wij graag mee over de gevolgen en/of voorbereiding op de wetswijziging.   

© 2024 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.