Coronaspoedwet (Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid)
Coronaspoedwet (Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid)
De Eerste Kamer heeft op 21 april 2020 het wetsvoorstel aangenomen waarin tijdelijk wordt voorzien in afwijkende regelingen voor onder andere het houden van algemene vergaderingen van bepaalde Nederlandse rechtspersonen, het verlengen van de termijnen die gelden voor het opstellen van jaarrekeningen en het passeren van notariële akten op afstand. Volgens een persbericht van het ministerie van Justitie en Veiligheid treedt de coronaspoedwet zo snel mogelijk in werking.
Algemene vergaderingen
Het Burgerlijk Wetboek biedt reeds de mogelijkheid om via een elektronisch communicatiemiddel aan een algemene vergadering deel te nemen en om elektronisch stemrecht uit te oefenen. Niet alle statuten van Nederlandse rechtspersonen voorzien echter in die mogelijkheid. Als een statutaire basis ontbreekt, kan het daarom onduidelijk zijn of elektronisch vergaderen mogelijk is. Om fysieke samenkomsten en eventuele onduidelijkheden te voorkomen, biedt het wetsvoorstel de mogelijkheid om een algemene vergadering te houden die uitsluitend via een elektronisch communicatiemiddel te volgen is. Hiervoor gelden wel voorwaarden. De juristen van Meijburg Legal vertellen u hier graag meer over. U vindt hun contactgegevens in de rechterkolom. U kunt ook onze synopsis bekijken voor meer informatie.
Vergaderingen van bestuurders en commissarissen
Meijburg Legal heeft tevens een handig overzicht gemaakt met praktische oplossingen voor bestuursvergaderingen en vergaderingen van de raad van commissarissen. U vindt dit overzicht hier.
Opstellen jaarrekening
Ieder jaar moet een jaarrekening worden opgesteld en vastgesteld. Het wetsvoorstel voorziet in de mogelijkheden om de termijnen die gelden voor het opstellen en vaststellen van de jaarrekening uit te stellen. De juristen van Meijburg Legal vertellen u hier graag meer over. Tevens is er een synopsis beschikbaar voor meer informatie.
Notariële akte op afstand tekenen
Door de beperkende COVID-19-maatregelen kunnen mensen niet langer in persoon bij de notaris verschijnen om een akte te ondertekenen. Daarom wordt in het wetsvoorstel geregeld dat de notaris in bijzondere omstandigheden, waarin fysiek contact niet mogelijk is én een onderhandse volmacht niet volstaat (hierbij kunt u denken aan het opstellen van een testament), een akte mag passeren met gebruikmaking van audiovisuele communicatiemiddelen zonder dat partijen fysiek bij de notaris aanwezig hoeven te zijn. De notarissen van Meijburg Legal vertellen u graag meer over de coronaspoedwet of over de mogelijkheid om notariële akten op afstand te passeren.