Brexit: a never ending story - Part 7
De Europese verkiezingen zijn achter de rug. De balans wordt dit keer niet alleen in Brussel opgemaakt. Ook in het Verenigd Koninkrijk wordt er veel nagepraat over wat de afgelopen week is gebeurd. Wat betekent de verkiezingsuitslag en het vertrek van de Britse premier May voor Brexit? Wie gaat May opvolgen en welke koersverandering brengt dit met zich mee? Leon Kanters, Brexit-expert en partner van KPMG Meijburg & Co, licht de huidige status toe.
De zogenaamde stilte voor de storm is voorbij. De wind heeft zich gedraaid en raast over het Verenigd Koninkrijk richting het Europese vaste land. Zo zou een weersbericht kunnen zijn. De anti-EU-partij Brexit van Nigel Farage is in het Verenigd Koninkrijk met bijna een derde van de stemmen de grote winnaar geworden. De combinatie van “remain”-partijen hebben ook een grote overwinning gehaald, maar zijn niet zo groot geworden als aanvankelijk werd verwacht. De gevestigde orde in het Verenigd Koninkrijk, de Tories van nu nog Theresa May en Labour van Jeremy Corbyn, heeft het gelag moeten betalen. Beide partijen hebben fors verloren in de Europese verkiezingen. Betekent dit het einde van het twee partijenstelsel in het Verenigd Koninkrijk? Het heeft er alle schijn van dat ook in het Verenigd Koninkrijk het politieke landschap versnippert.
Brexiteers kunnen initiatieven Europese Commissie frustreren
Op het Europese vasteland hebben de centrumpartijen EVP en S&D verlies geleden. De Liberalen, Groenen en Eurosceptische partijen hebben gewonnen. Hiermee veranderen ook in het Europees parlement de verhoudingen. Zeker als het Verenigd Koninkrijk alsnog zou besluiten lid te blijven van de Europese Unie (EU) zou dat het besluitvormingsproces in de EU de komende vijf jaar aardig kunnen beïnvloeden. De Brexit-stemmers die de Europese verkiezingen hebben benut om massaal hun anti-geluid te laten horen, zouden dan samen met de andere Eurosceptische partijen veel initiatieven van de Europese Commissie kunnen frustreren, terwijl wij juist nu als gevolg van de geopolitieke verhoudingen het meeste baat hebben met een krachtige EU. Dit is zeker iets wat de Europese leiders in hun achterhoofd meenemen wanneer zij weer over Brexit gaan praten.
Nieuwe partijleider, nieuwe premier
Maar dit is slechts een deel van het verhaal van vorige week. Afgelopen vrijdag kondigde May haar vertrek aan en maakt de Tory-partij zich op voor een nieuwe partijleider. De parlementsleden dragen hier twee kandidaten voor. Vervolgens kiezen de leden van de Tory-partij een van deze twee kandidaten als hun nieuwe leider en daarmee ook de premier van het Verenigd Koninkrijk. Een aantal personen, waar onder Boris Johnson en Dominic Raab, heeft zich al kandidaat gesteld. Het is afwachten wie het uiteindelijk gaat worden.
Grote uitdaging
De nieuwe premier krijgt het niet gemakkelijk en zal vóór 31 oktober 2019 de Brexit-problematiek moeten oplossen. De kans dat Brexiteers, zoals Boris Johnson of Dominic Raab, de nieuwe premier wordt lijkt zeer realistisch. Boris Johnson heeft vorige week al in een interview in Zwitserland laten weten dat een ‘no deal’-Brexit niet valt uit te sluiten.
De EU zal geen fundamentele concessies doen aan de deal die zij met de regering May heeft gemaakt. Die deal lijkt ten dode opgeschreven. Voor zover die überhaupt nog in stemming wordt gebracht, lijkt deze niet door het Britse parlement te komen. Ook de impact van bijna een derde van de Britse stemmers die op Nigel Farage hebben gestemd en daarmee voor Brexit, mag niet onderschat worden. Dit geldt niet alleen voor het Verenigd Koninkrijk, maar ook voor de EU, zoals ik hiervoor al aangaf. Het is dan ook maar zeer de vraag of er nog een nieuw uitstel gaat komen.
Douane: nog weinig aanvragen voor vergunningen
Ondernemers die hun kaarten tot dusverre op een transitiefase en mogelijk ‘remain’ hebben gezet, en dat zijn er voor zover ik de Nederlandse douane moet geloven erg veel, moeten heel goed overwegen of dit nu nog wel een verantwoorde strategie is. Volgens de douane zijn er tot dusverre slechts een zeer beperkt aantal vergunningen aangevraagd die Brexit gerelateerd zijn. De verwachting is dan ook dat nog veel ondernemers in beweging moeten komen.
Alle hens aan dek: harde Brexit realistisch scenario!
Het zomerreces komt er aan, dit betekent dat er voor de voorbereiding op deze harde Brexit weinig tijd overblijft en alle zeilen moeten worden bijgezet. Vanaf nu is het alle hens aan dek! De effecten van Brexit leken pas vanaf 2021 of bij uitstel van de transitiefase vanaf 2023 echt merkbaar te worden, maar zijn misschien nu al over een paar maanden een feit. De kans dat er over 5 maanden een harde Brexit komt met alle gevolgen van dien, is gewoon een heel realistisch scenario. Voor May is het nu einde verhaal, maar de Brexit, a never ending story continues…
Informatie
Meer weten over wat de gevolgen van de Brexit voor uw business kunnen zijn? Wij hebben vijf concrete producten ontwikkeld om uw organisatie hierbij te helpen. Zie de folder. Of u wenst op persoonlijke wijze advies? Neem gerust contact op met Leon Kanters of andere specialisten van het Brexit-team.