Brexit: a never ending story - Part 2

16 januari 2019
Brexit borden

Gisteren heeft het Britse Lagerhuis met historische meerderheid tegen de Brexit-deal van de Britse regering gestemd om de Europese Unie te verlaten. Leon Kanters, Brexit-expert en partner van KPMG Meijburg & Co: “Brexit is inmiddels a never ending story geworden. Het is tijd om zandzakken te gaan stapelen om natte voeten te voorkomen.”

Deze ‘nee’ tegen de Brexit-deal kwam tot stand doordat voorstanders voor een 'remain', een zachte Brexit en de echte Brexiteers gezamenlijk tegen de deal stemden. 
Van de debatten in het Britse lagerhuis zijn een paar zaken helder geworden: 
1. De Brexit-deal in deze vorm is niet acceptabel voor het Britse parlement; 
2. Het Britse parlement is geen voorstander van een ‘no deal’; 
3. Er is geen voorkeur voor een van de andere scenario’s, zoals bijvoorbeeld 
    het Noorwegen-model waarbij het Verenigd Koninkrijk lid blijft van de interne Europese markt. 

Een echte ‘catch 22’ zo lijkt het, waardoor een snelle oplossing niet voor de hand ligt.

‘No deal’ dichterbij

Gelet op de grote onduidelijkheid welk bestaand, dan wel nieuw scenario op een meerderheid in het Britse parlement kan rekenen, wordt het zelfs voor de grootste optimisten aanleiding zijn om langzamerhand echt rekening te gaan houden met een ‘no deal’-scenario. Dit is namelijk de automatische uitkomst als er geen alternatief boven komt drijven.

Uitstel

Los van de vraag of de huidige Britse regering na vandaag nog in het zadel zit, is het belangrijk voor ondernemers dat het Verenigd Koninkrijk en de EU snel tot overeenstemming komen om de Brexit-datum van 29 maart a.s. uit te stellen. Het bedrijfsleven kan die extra tjjd benutten om maatregelen te nemen om de gevolgen van een harde Brexit te verzachten. Het is tijd om zandzakken te gaan stapelen om natte voeten te voorkomen.

Meer weten over wat de gevolgen van de Brexit voor uw business kunnen zijn of u wenst advies? Neem gerust contact op met Leon Kanters of andere specialisten van ons Brexit-team.

© 2020 Meijburg & Co, Tax & Legal, is een samenwerkingsverband van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij KPMG International Cooperative ("KPMG International"), een Zwitserse entiteit. Alle rechten voorbehouden.