Aanpassingen Besluit vooroverleg rulings met een internationaal karakter

11 juli 2023
Tax contorversy

Op 6 juli 2023 is een kamerbrief verschenen, waarin de staatssecretaris aankondigt het rulingbeleid te willen aanpassen (versoepelen) per begin oktober 2023. De meest opvallende punten zijn:

  • Onder strikte voorwaarden kan zekerheid vooraf worden gegeven over ontmanteling van belastingontwijkende structuren.

  • De Belastingdienst zal ook zekerheid vooraf geven in situaties waarin de Belastingdienst grondslagbeschermende wetsartikelen wil toepassen waardoor (Nederlandse en buitenlandse) belastingontwijkende elementen volledig worden weggenomen en er geen gelieerde stroom (meer) is naar niet-coöperatieve rechtsgebieden en/of laagbelastende staten.

  • De Belastingdienst zal geen zekerheid vooraf geven in situaties waarin de ontmanteling resulteert in een niet- of laagbelaste opbrengst elders waartegenover afschrijvingspotentieel in Nederland ontstaat. Ook zal de Belastingdienst geen zekerheid vooraf geven in situaties waarin er na de ontmanteling of toepassing van de grondslagbeschermende wetsartikelen nog transacties zijn met gelieerde entiteiten die zijn gevestigd in staten die zijn opgenomen in de Regeling laagbelastende staten en niet-coöperatieve rechtsgebieden.

  • De voorwaarde dat geen rulings worden gesloten met betrekking tot directe transacties met staten die in de Regeling laagbelastende staten en niet-coöperatieve rechtsgebieden staan, geldt niet als de gevraagde zekerheid vooraf betrekking heeft op derdentransacties bij de toepassing van de innovatiebox en de toepassing van de tonnageregeling of op de fiscale gevolgen van derdentransacties bij het sluiten van een Advance Pricing Agreement (APA).

  • In het rulingbesluit zal een bepaling worden opgenomen om in voorkomende gevallen in bilaterale en multilaterale APA’s een kritische veronderstelling op te nemen dat rekening kan worden gehouden met verrekenprijscorrecties uit landen die niet bij een bilaterale of multilaterale verrekenprijsruling zijn betrokken. Deze aanpassing ziet op een beleidsmatige ondersteuning voor onderlinge-overlegprocedures.

© 2024 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.