Aangekondigde wijzigingen Rangschikkingsbesluit NSW 1928

8 oktober 2019
Bomen

Begin deze zomer is een concept voor de wijziging van het Rangschikkingsbesluit Natuurschoonwet 1928 (Rangschikkingsbesluit) ter internetconsultatie voorgelegd. De reden voor deze voorgenomen wijziging is de in 2013 door de Tweede Kamer aangenomen motie waarin zij constateerde dat de Natuurschoonwet (NSW) belastingvoordelen biedt voor landgoederen die intensief gebruikt worden voor economische doeleinden zoals golfbanen.

De Kamer vroeg zich af in hoeverre dat aansluit bij de doelstelling van de NSW, namelijk het behoud van het natuurschoon. Deze vraag leidde tot het evalueren van de NSW, waaruit de recent ter consultatie aangeboden aanpassingen van het Rangschikkingsbesluit voortvloeide. Rainier Beyleveldt, Tax Assistant bij KPMG Meijburg & Co licht de belangrijkste aangekondigde wijzigingen toe.

Belangrijkste aangekondigde wijzigingen

In het concept voor de wijziging van het Rangschikkingsbesluit worden verschillende wijzigingen aangekondigd. Deze wijzigingen hebben betrekking op wanneer men volgens het Rangschikkingsbesluit al dan niet in aanmerking komt voor fiscale faciliteiten. Hieronder een overzicht van de belangrijkste wijzigingen:

- De definitie van buitenplaats wordt verruimd, waardoor ook historische tuinen of parken aangelegd tussen 1850 en 1900 voortaan kunnen kwalificeren als buitenplaats.

- Het is als eigenaar niet meer mogelijk om landbouwgronden op basis van het natuurinrichtingsplan te rangschikken als landgoed. Dit kan pas wanneer het natuurinrichtingsplan daadwerkelijk is gerealiseerd.

- De voorwaarden waaraan een landgoed moet voldoen waaronder de omvang en robuustheid van een natuurterrein worden aangescherpt.

- De voorwaarden voor de gezamenlijke rangschikking onder de NSW (aanleunrangschikking en de samenwerkingsrangschikking) worden gewijzigd. De oppervlakte van een landgoed tussen de 1 en 5 hectare, moet voor ten minste 50 procent bezet zijn met houtopstanden of natuurterreinen. Dit was ten minste 30 procent.

- De voorwaarden met betrekking tot de oppervlakte van houtopstanden of natuurterreinen voor een onroerende zaak waarop één of meer golfbanen zijn gelegen worden aangescherpt. De oppervlakte van iedere golfbaan moet voor ten minste 50 procent bezet zijn met houtopstanden of natuurterreinen. Voor het overige deel van de onroerende zaak blijft de eis gelden van ten minste 30 procent.

- De voorwaarden waaraan een onroerende zaak in het buitenland moet voldoen om te kunnen worden aangemerkt als Nederlands cultureel erfgoed worden nader bepaald.

Mogelijke gevolgen door de aangekondigde wijzigingen

Per 1 januari 2018 zijn er 5.900 onroerende zaken gerangschikt onder de NSW. De aangekondigde wijzigingen in het Rangschikkingsbesluit zullen niet voor al deze NSW landgoederen gevolgen hebben. Het aantal NSW landgoederen dat door de aangekondigde wijzigingen wordt geraakt, wordt geschat op 1200. Indien de wijzigingen worden doorgevoerd, hebben de betrokken landgoedeigenaren twee opties:

  1. Het landgoed in zijn huidige vorm aangemerkt houden als NSW landgoed dat voldoet aan de voorwaarden van het huidige Rangschikkingsbesluit die gelden tot en met 31 december 2020. Het landgoed verliest dan op 1 januari 2031 zijn NSW status.
  2. Voor 1 januari 2031 wijzigingen op het NSW landgoed doorvoeren, waarmee het landgoed voldoet aan het Rangschikkingsbesluit dat geldt met ingang van 1 januari 2021.

De inschatting is dat van deze 1200 NSW landgoederen er ongeveer 600 hun NSW status zullen verliezen. Deze 600 bestaan voornamelijk uit golfbanen met onvoldoende robuuste natuur.

Naar verwachting moeten landgoedeigenaren die voor optie 2 kiezen éénmalig een verzoek indienen bij de uitvoerende instantie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor het wijzigen van de rangschikking van het landgoed.

Binnen een aantal maanden zal er meer duidelijkheid komen over het Rangschikkingsbesluit en welke wijzigingen uiteindelijk worden doorgevoerd. Wij houden de ontwikkelingen nauwlettend voor u in de gaten. Heeft u vragen of wilt u meer weten over de (eventuele) gevolgen voor uw situatie? Neem dan gerust contact met ons op!

© 2024 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.