Kunnen gelieerde partijen in dezelfde mate gebruik maken van de NOW regeling als onafhankelijke partijen?

3 december 2020
blue structure
Deze vraag beantwoorden Meijburg transfer pricing specialisten Dianne Berry en Esther Scholten in een artikel over de samenloop tussen verrekenprijzen en NOW dat deze week verschenen is in het Weekblad Fiscaal Recht.

In bepaalde situaties - vooral in relatie tot cost-plus entiteiten – is de toegang tot de NOW binnen groepsverband complexer dan voor onafhankelijke partijen. Het verbod op het aanpassen van de transfer pricing binnen concernverband is hiervan de grootste oorzaak. De veronderstelling is dat dit namelijk zou worden gedaan om een omzetdaling te realiseren, zodat er aanspraak gemaakt zou kunnen worden op de NOW.

Geen verbod op onderbouwde transfer pricing aanpassingen

“Wij zijn van mening dat er geen verbod moet zijn op transfer pricing aanpassingen die onderbouwd kunnen worden. Derde partijen hebben tenslotte ook als gevolg van de crisis de prijzen waar nodig en mogelijk aangepast.” Aldus Dianne Berry

In relatie tot routine en cost-plus entiteiten komt ook de vraag op, welke partij het risico van corona zou moeten dragen en hoe de NOW in de (bestaande) transfer pricing moet worden verwerkt. Met de jaarafsluiting voor de deur zullen cliënten keuzes moeten maken, of de al gemaakte keuzes moeten onderbouwen.

Jaarrekeningcontrole

Esther Scholten stelt: “Accountants zullen naar verwachting ook met kritische blik kijken naar (een aanpassing van) de transfer pricing bij de jaarrekeningcontrole, en/of bij de beoordeling van de omzetdaling voor de NOW. Daarom is het raadzaam voor organisaties om nu de onderbouwing op te stellen en niet te wachten tot bijvoorbeeld de aangifte vennootschapsbelasting of Local File 2020 wordt opgesteld.”

Contact

Heeft u vragen over dit artikel? Of over de NOW-regeling en wat het betekent voor uw transfer pricing? Neem contact op met een van onze specialisten, laat uw gegevens achter middels het contactformulier.

NB: Het volledige artikel is voor abonnees beschikbaar op www.wolterskluwer.nl

© 2024 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.