Familie en Bedrijf Estateplanning

De kunst van het (fiscaal) verantwoord beheer

Een kunstobject is zowel in geld als in emotionele waarde vaak een kostbaar bezit. De fiscaliteit is in dergelijke situaties dan niet altijd hun primaire zorg van de huidige eigenaar. Deze moet echter (uiteindelijk) niet uit het oog worden verloren. Daarom worden in deze blog enkele suggesties en wetenswaardigheden in dit kader besproken.

Lees verder

Is kunst een belegging voor de Inkomstenbelasting?

Wanneer kunstobjecten in privé worden gehouden geldt als hoofdregel dat de kunstobjecten worden belast als voordeel uit sparen en beleggen (beter bekend als Box 3). De Nederlandse belastingwetgeving voorziet echter in een vrijstelling voor kunstbezit dat wordt gebruikt voor persoonlijke doeleinden.

Lees verder

Kunst in de vennootschap

Heeft u wel eens aan gedacht om kunst aan te wenden als bedrijfsinvestering van uw vennootschap (BV)? Het inspireert, rendeert en kan in een aantal gevallen ook fiscaal gunstig uitpakken.

Lees verder

Fiscaal verstandig kunst schenken

Wanneer men het heeft over een schenking aan een culturele instelling, denkt men vaak aan geld. Maar u kunt uiteraard ook een kunstvoorwerp schenken aan bijvoorbeeld een museum. Dit wordt zelfs door de overheid gestimuleerd met verschillende fiscale faciliteiten.

Lees verder

Betaal ik erfbelasting over mijn geërfde schilderij?

Stel, u erft een bijzonder schilderij (of ander kunstobject) van een dierbaar familielid of een verre kennis. Wordt het object meegenomen in uw belastbare inkomsten en hoe zit het met erfbelasting? 

Lees verder

Erfbelasting ‘betalen’ met kunst én een korting van 20% !

Als echte kunstliefhebber bent u ongetwijfeld bekend met vele wetenswaardigheden over uw favoriete  kunstobject. Maar wist u dat de Nederlandse Staat het voor u als bezitter van kunst mogelijk maakt om uw nabestaanden een fiscaal voordeel na te laten?

Lees verder

Estate planning en belastingadvies voor het familiebedrijf

eHeeft u een goedlopend familiebedrijf? En heeft u hulp nodig bij  Estate planning? Wij adviseren u graag over de fiscale en juridische aspecten die daarbij horen. U leest er hier meer over.

Lees verder

© 2022 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.