Statistische steekproeven en belastingadvies

Statistische steekproeven belastingdienst

Als ondernemer of instelling wilt u graag in control zijn op allerlei gebieden: van het realiseren van uw doelstellingen tot aan fiscale processen. Dat laatste is niet alleen voor uw onderneming of instelling van belang, maar ook voor de Belastingdienst. Maar hoe laat u de Belastingdienst zien dat u uw fiscale zaken goed op een rijtje heeft? Statistische steekproeven zijn daar een onmisbaar hulpmiddel voor.

Fiscaal in control volgens de Belastingdienst

De Belastingdienst houdt toezicht op organisaties. De vorm en intensiteit daarvan hangt af van de mate waarin een bedrijf fiscaal in control is. Maar hoe bepaalt de Belastingdienst dat precies? Daarvoor moeten ze inzicht hebben in de opzet, het bestaan en de werking van fiscale interne beheersmaatregelen. Op basis daarvan bepalen ze hoe het toezicht op een organisatie eruit komt te zien.

Statistische steekproeven Belastingdienst

Voor het toezicht voert de Belastingdienst statistische steekproeven uit. Waar gebruikt de Belastingdienst zo’n statistische steekproef voor? Allereerst voor fiscaal-technische onderzoeken. Daarbij kunt u denken aan loonheffingen en btw. Zo controleren ze bijvoorbeeld of uw btw-aangiften kloppen. Als tweede zet de Belastingdienst statistische steekproeven in om de kwaliteit van fiscale processen en beheersmaatregelen te beoordelen. Dit heet ook wel het Tax Control Framework.

Statistische steekproef uitvoeren

U hoeft niet te wachten tot de Belastingdienst een statistische steekproef voor uw bedrijf uitvoert. U kunt dit ook zelf doen. Zo kunt u snel en effectief de werking van fiscale processen transparant maken en toetsen. Bovendien kunt u zekerheid verschaffen over de aanvaardbaarheid van fiscale aangiften. Dat heet ook wel Tax Assurance.

Het is beleid dat de Belastingdienst bij het toezicht steunt op maatregelen, in dit geval statistische steekproeven, die u zelf uitvoert of heeft laten uitvoeren. Het grootste voordeel van het zelf (laten) doen is dat u het initiatief neemt en daarbij de regie behoudt.

Hulp nodig bij statistische steekproeven?

Of uw organisatie of de Belastingdienst nu de statistische steekproeven uitvoert: ze zijn niet meer weg te denken uit de huidige praktijk. Heeft u hulp nodig? De belastingadviseurs van Meijburg & Co helpen u graag. Ze kunnen niet alleen statistische steekproeven uitvoeren, maar ook die van de Belastingdienst kritisch beoordelen. Wilt u meer informatie? Bel dan met een van onze specialisten.

© 2020 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.