Natuurlijke rijkdommen en belastingadvies

Natuurljke rijkdommen

Als uw bedrijf handelt in of beschikt over natuurlijke rijkdommen, dan loopt u tegen fiscaal complexe zaken aan. Belastingheffing over natuurlijke rijkdommen is namelijk onderhevig aan steeds veranderende en meer ingewikkelde regelgeving. Daar komt nog bij dat de publieke aandacht voor belastingen in deze sector toeneemt. Dat maakt een juiste fiscale strategie noodzakelijk. Onze belastingadviseurs zijn u hiermee graag van dienst.

Soorten natuurlijke rijkdommen

Wanneer spreken we nu eigenlijk van natuurlijke rijkdommen? Bij Meijburg & Co adviseren en ondersteunen we vooral twee sectoren. Dat zijn bedrijven die zich bezighouden met olie en gas en bedrijven die actief zijn in de mijnbouw. Daarnaast verzorgen we met onze aangiftediensten de aangiftes voor allerlei soorten belasting. Hieronder lichten we de twee sectoren en onze aangiftediensten verder toe.

Fiscaal advies voor olie en gas bedrijven

Heeft u een bedrijf in olie en gas? Dan bent u bij ons verzekerd van deskundig fiscaal advies. We hebben namelijk ruime kennis van en ervaring met de hele waardeketen. Het gaat dan om upstream, midstream, downstream en serviceproviders in en om het veld. We staan u onder meer graag bij met de volgende diensten:

 • Inzicht krijgen in de fiscale aspecten van uitbreiding naar landen waar u nog niet actief bent
 • Het managen van de internationale uitzending van personeel
 • Het optimaal structureren van de grensoverschrijdende toeleveringsketen
 • Het toepassen van de voortdurend veranderende belastingwetgeving en internationale belastinginitiatieven
 • Het plannen en structureren van transacties en grensoverschrijdende bedrijfsactiviteiten
 • Fiscaal efficiënt te werk gaan binnen de gehele waardeketen en levensduur van een project
 • Het beheersen van belastingrisico’s
 • Het bevorderen van duurzame groei

Belastingadvies voor bedrijven in de mijnbouw

Ook als u een bedrijf heeft in de mijnbouw, helpen onze specialisten u graag. We adviseren mijnbouwbedrijven gedurende de complete levenscyclus van de mijnbouwactiviteiten. Het gaat dan om de acquisitie en exploratie, de ontwikkeling, de winning en de beëindiging of overdracht van de winningsactiviteiten. Met onze hulp krijgt u inzicht in de voortdurend veranderende fiscale wet- en regelgeving. Samen met u structureren we uw mijnbouwactiviteiten op zo’n manier dat uw bedrijf voldoet aan alle complexe regels. Tegelijkertijd optimaliseren we uw belastingpositie zoveel mogelijk.

Hulp bij belastingaangiftes

We ondersteunen u met onze aangiftediensten bij de aangifte van allerlei soorten belasting. Een fiscale aangifte is meer dan alleen het product van een compliance verplichting. De laatste tijd is er namelijk steeds meer sprake van de toenemende transparantie, rapportage- en documentatieverplichtingen en internationale uitwisseling van gegevens tussen belastingautoriteiten. Daardoor speelt een aangifte ook een belangrijke rol in de fiscale risicobeheersing van uw bedrijf in natuurlijke rijkdommen. Op deze gebieden ondersteunen we u graag:

 • Vennootschapsbelasting
 • Verrekenprijzen
 • Country-by-Country reporting
 • Royalty- en productieheffingen
 • Berekeningen voor de fiscale administratie
 • Aangifteverwerking voor expatriates
 • Rapportage inzake diverse indirecte belastingen

Advies nodig bij natuurlijke rijkdommen?

Heeft u een bedrijf in olie en gas en wilt u belastingrisico’s beheersen? Of bevindt u zich in de mijnbouwsector en heeft u hulp nodig bij uw aangifte vermogensbelasting? De professionals van Meijburg & Co adviseren u graag bij alles waar u op fiscaal gebied tegenaan loopt. Zo krijgt uw bedrijf in natuurlijke rijkdommen een optimale fiscale positie.

© 2023 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.