2013 is wederom een rumoerig jaar geweest voor pensioenfondsen. De publieke opinie, maatschappelijke rol en politieke invloed dragen bij aan meerdere nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen.

De twaalfde editie van ‘De Pensioenwereld in …’ gaat in op de uitdagingen waarvoor bestuurders in de pensioensector dit kalenderjaar komen te staan.

Ook dit jaar is het boek een bundeling van artikelen over actuele opportunities en risico’s in de pensioenwereld, geschreven door specialisten van KPMG en KPMG Meijburg & Co. Verder zijn de resultaten van het KPMG-onderzoek onder een groot aantal pensioenfondsen in deze publicatie opgenomen.

We zijn ervan overtuigd dat de artikelen in deze uitgave van De Pensioenwereld in 2014 u de nodige handvatten bieden om de uitdagingen te lijf te gaan. We gaan hierover natuurlijk graag met u in gesprek.

Download De Pensioenwereld in 2014 (4,34 MB) 

 

 Onderstaand treft u enkele losse artikelen uit deze publicatie aan, die wij graag voor onze cliënten uitlichten.

 1. Artikel 02: Gedegen afweging nodig over aansprakelijkheden pensioenfondsbestuurder (door Anja de Jong en Marlies Kastelein)
  Download (PDF, 474KB)
 2. Artikel 09: Aanpassingen van het fiscale (Witteveen)kader (door Ivar Sintemaartensdijk en Jan Stigter) 
  Download (PDF, 493KB)
 3. Artikel 13: Btw-efficiënte bedrijfsvoering bij ondernemingspensioenfondsen: de deur staat op een kier (door Karim Hommen en Edwin van Kasteren)
  Download (PDF, 478KB)
 4. Artikel 17: EU-claims: geen grijs gedraaide plaat (door Susan Groot Koerkamp en Erwin Nijkeuter).
  Download (PDF, 555KB)

 

De gehele lijst met individuele hoofdstukken vindt u op deze pagina.