Ervaring

Gert-Jan heeft meer dan tien jaar advieservaring en is gespecialiseerd in btw. Verder is hij als hoogleraar belastingrecht, in het bijzonder indirecte belastingen, verbonden aan Tilburg University en docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en bij de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs. Ook levert hij regelmatig bijdragen aan diverse vakbladen.

Gert-Jans cliënten zijn veelal actief in de financiële en verzekeringssector, maar hij adviseert ook (multi)nationale cliënten uit andere sectoren, zoals de internationale handel en productie. Bij de advisering van zijn verschillende internationale cliënten opereert Gert-Jan vaak in cross-border serviceteams. Zijn cliëntenbestand omvat het gehele spectrum van financiële dienstverleners, waaronder banken, verzekeraars, vermogensbeheerders, 'globalcustodians' en pensioenfondsen. Gert-Jan is betrokken geweest bij diverse internationale projecten op het gebied van onder andere (her)structurering en kostenbesparing. Tevens heeft hij ruime ervaring op het gebied van fusies en overnames.

Gert-Jan is lid van de kennisgroep Financial Services van Meijburg & Co en van KPMG’s Global FS VAT Network. Hij spreekt regelmatig over uiteenlopende btw-onderwerpen op internationale en nationale congressen en seminars.

In 2007 promoveerde Gert-Jan met zijn proefschrift ‘Het concern in de BTW’ aan de Universiteit van Tilburg. Daarnaast werd hij in 2012 en 2013 door het tijdschrift International Tax Review uitgeroepen tot een van de Indirect Tax-leiders op de Nederlandse markt.

Specialismen

  • Btw, zowel internationaal als nationaal, met een focus op Europese btw
  • Financial services
  • Btw-heffing bij (multinationale) concerns

Opleidingen & lidmaatschappen

  • Lid van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB)
  • Fiscaal recht, Universiteit Leiden
  • Bedrijfsrecht, Universiteit Leiden

Publicaties

  • Kluft, J., Van Norden, G.J. & Vermeulen, H. et al. (2012). Rapport van de Commissie Beleggingsinstellingen. Geschriften van de Vereniging voor Belastingwetenschap, nr. 248. Kluwer, Deventer 2012.
  • Van Norden, G.J. (2011). Cross-border VAT grouping. In: From Marks & Spencer to X Holding: the future of cross border group taxation. Kluwer Law International, Alphen aan den Rijn 2011, pp. 161-185.
  • Van Norden, G.J. (2011). The allocation of taxing rights to fixed establishments in European VAT legislation. In: VAT in an EU and international perspective. IBFD, Amsterdam 2011, pp. 35-50.
  • Van Norden, G.J. (2011). Vastgoed-FGR’s en btw. Vastgoed Fiscaal & Civiel 2011/06, pp. 12-16.