Btw betalen of terugvragen?

De btw-wetgeving voor betaaldiensten stamt uit de jaren zeventig en is sindsdien niet gemoderniseerd. Tegelijkertijd is de betaaldienstverlening de laatste decennia veelzijdiger, internationaler en complexer geworden. In de praktijk blijkt het vaak niet eenvoudig om de verouderde btw-regelgeving toe te passen in de voortdurend veranderende omgeving voor betaaldiensten. Ook de wetgeving in verband met betaaldiensten is constant in beweging. De implementatie van de Europese wetgeving in verband met de 'Single Euro Payments Area' (SEPA) heeft gevolgen voor het Nederlandse betalingsverkeer. Zo verdwijnen bijvoorbeeld de nationale systemen voor incasso’s en overschrijvingen. In een omgeving waar veel marktpartijen de btw niet of slechts beperkt in aftrek kunnen brengen, is de btw-behandeling vaak essentieel. Vooral voor die partijen is het van belang te onderzoeken of uitbestede werkzaamheden kunnen worden vrijgesteld van btw.

De adviseurs van de Indirect Tax Financial Services Group van Meijburg & Co hebben uitgebreide ervaring met het bepalen van de btw-risico’s en -kansen voor de zogenoemde payment service providers. De volgende aandachtspunten op het gebied van betalingsverkeer vormen daarbij terugkerende thema’s:

  • clearing & settlement door afwikkelondernemingen;
  • cashpooling;
  • online betaaldiensten;
  • credit- en debitcardbetalingen;
  • vouchers en betaalsubstituten;
  • beheer van leen- en koopportefeuilles.

De btw-regelgeving voor betaaldiensten is verouderd en vaak niet eenvoudig toepasbaar op de huidige  betaaldienstverlening. De Indirect Tax Financial Services Group van Meijburg & Co is goed op de hoogte van de btw-gevolgen van de uitdagingen waarmee deze sector wordt geconfronteerd. Wij helpen u graag verder bij het vertalen van deze thema’s naar uw specifieke situatie. Wilt u meer weten over de btw-positie van financiële instellingen in het algemeen, klikt u dan op deze link naar 'Btw in de financiële sector'. Wilt u meer weten over de btw-positie van betaalinstellingen en soortgelijke dienstverleners,klikt u dan op deze link naar de factsheet 'Btw voor betalingsverkeer'.

Voor algemene informatie over onze dienstverlening aan financiële instellingen kunt u hier klikken.