Btw: een asset of een liability?

Beleggingsfondsen, pensioenfondsen, overige institutionele investeerders en hun vermogensbeheerders, bewaarders en brokers maken roerige tijden door. De gevolgen van de financiële crisis laten zich in deze sector goed voelen. Daarnaast zijn er diverse ontwikkelingen op het gebied van nieuwe wet- en regelgeving. De AIFMD, UCITS VI, MiFID, EMIR, Solvency II, CRD IV (Basel III) en de wijzigingen in de Wet op het financieel toezicht (Wft) zorgen voor veranderende bedrijfs- en verdienmodellen. De financiële crisis leidde ook tot een gewijzigd inzicht in wat fiscaal nog maatschappelijk verantwoord is. Al deze ontwikkelingen beïnvloeden uiteraard ook de btw-positie van beleggingsfondsen, pensioenfondsen, overige institutionele investeerders, hun vermogensbeheerders, bewaarders en brokers.

De adviseurs van de Indirect Tax Financial Services Group van Meijburg & Co hebben uitgebreide ervaring met het bepalen van de btw-risico’s en -kansen voor institutionele investeerders en hun vermogensbeheerders, bewaarders, brokers en adviseurs. De volgende algemene aandachtspunten vormen daarbij terugkerende thema’s: 

  • het toepassen van btw-vrijstellingen op de dienstverlening van vermogensbeheerders, bewaarders en brokers;
  • het toepassen van btw-vrijstellingen bij de inkoop van goederen en diensten;
  • het recht op aftrek van btw, inclusief het pro-rata-aftrekrecht;
  • het afdekken van btw-risico’s in contractuele bepalingen en algemene voorwaarden;
  • het btw-effciënt inrichten van outsourcingprocessen;
  • de invoering van btw-beheersmaatregelen en de inrichting van btw-systemen en -processen;
  • de btw-gevolgen van de aankoop en verkoop van bedrijfsonderdelen;
  • de btw-gevolgen van intragroeptransacties.

 De Indirect Tax Financial Services Group van Meijburg & Co is goed op de hoogte van de btw-gevolgen van de uitdagingen waarmee deze sector wordt geconfronteerd en helpt u graag verder bij het vertalen van deze thema’s naar uw specifieke situatie. Wilt u meer weten over de btw-positie van financiële instellingen in het algemeen, klikt u dan op deze link naar 'Btw in de financiële sector'. Wilt u meer weten over de btw-positie van institutionele investeerders en hun vermogensbeheerders, bewaarders en brokers,klikt u dan op deze link naar de factsheet 'Btw voor vermogensbeheerders, bewaarders en brokers'.

Voor algemene informatie over onze dienstverlening aan vermogensbeheerders kunt u hier klikken.