Btw: cash in of cash out?

De btw is voor de meeste banken een top 5-kostenpost. Dit alleen vormt al reden genoeg om de btw-positie nauwlettend in de gaten te houden. Daarnaast is de bancaire sector voortdurend in beweging, waarbij de ontwikkelingen elkaar in hoog tempo opvolgen. Nieuwe wet- en regelgeving (AIFMD, MiFID II, UCITS V, EMIR, CRD IV (Basel III), SEPA en FATCA) leidt tot wijzigingen in organisatiestructuren en verdienmodellen. Een continue stroom van jurisprudentie dwingt tot voortschrijdende inzichten en een constant onderhoud van de fiscale beheersmaatregelen. Daarnaast hebben fiscalisten in toenemende mate te maken met veranderend inzicht in wat nog maatschappelijk verantwoord is.

Al deze ontwikkelingen brengen niet alleen btw-risico’s mee, maar ook btw-kansen. De Indirect  Tax  Financial Services  Group van Meijburg & Co adviseert cliënten in de bancaire sector. Onze specialisten hebben jarenlange ervaring met het signaleren van btw-risico’s, het adviseren over fiscale beheersmaatregelen en het optimaliseren van de btw-positie van ondernemingen in de bancaire sector. Zij houden zich dagelijks bezig met het adviseren van banken over:

  • het toepassen van btw-vrijstellingen op hun dienstverlening;
  • het toepassen van btw-vrijstellingen bij de inkoop van goederen en diensten;
  • het recht op aftrek van btw inclusief het pro-rata-aftrekrecht;
  • het afdekken van btw-risico’s in contractuele bepalingen en algemene voorwaarden;
  • het btw-efficiënt inrichten van outsourcingprocessen;
  • de invoering van btw-beheersmaatregelen en de inrichting van btw-systemen en -processen;
  • de btw-gevolgen van de aankoop en verkoop van bedrijfsonderdelen;
  • de btw-gevolgen van intragroeptransacties.

De Indirect Tax Financial Services Group van Meijburg & Co is goed op de hoogte van de uitdagingen waarmee de bancaire sector wordt geconfronteerd en helpt u graag verder. Wilt u meer weten over de btw-positie van financiële instellingen in het algemeen, klikt u dan op deze link naar 'Btw in de financiële sector'. Wilt u meer weten over de btw-positie van banken, klikt u dan op deze link naar de factsheet 'Banken en btw'.

Voor algemene informatie over onze dienstverlening aan bancaire instellingen kunt u hier klikken.