Lange tijd was Ierland het armste land van West-Europa. In de jaren 90 van de twintigste eeuw maakte Ierland echter een periode van hoge economische groei door. In de periode 1995-2000 werd een gemiddelde jaarlijkse economische groei van 9,9 procent gerealiseerd, waardoor Ierland anno 2006 het op drie na rijkste land ter wereld. De Keltische tijger was geboren.

Het geheim van de economische opleving is onder andere gelegen in het lage belastingtarief. Daarnaast leidde de afschaffing van collegegeld tot relatief veel hoog opgeleide werknemers. De positie van Ierland als arm land zorgde er daarnaast voor dat het gemiddelde loon vergeleken met andere Europese landen zeer laag was. Ierland was dus aantrekkelijk voor (Amerikaanse) bedrijven omdat het een Engelstalig land binnen de Europese economische ruimte was, dat hoog opgeleide en goedkope arbeidskrachten kende, met ook nog de nodige belastingvoordelen. Als gevolg hiervan zijn er nu een groot aantal buitenlandse bedrijven in Ierland gevestigd waaronder Apple, Google en Facebook.

De landendesk Ierland van Meijburg & Co werkt nauw samen met KPMG Ierland in het adviseren van cliënten. In dit kader vindt er onder andere geregeld overleg plaats tussen Meijburg & Co en KPMG Ierland, waaronder fiscaal technische updates. Cliënten bestaan uit particulieren en ondernemingen actief in onder meer de financiële-, digitale-, farmaceutische-, retail-, bouw-, vastgoed- en vliegtuig(lease) industrie. Daarbij strekt onze advisering zich uit tot de Nederlandse en Ierse vennootschapsbelasting, btw, douane, loon- en inkomstenbelasting, sociale verzekeringen, bronheffingen, successierecht en lokale heffingen.

De leden van de landendesk Ierland hebben vele contacten met particuliere en overheidsorganisaties in Nederland en Ierland die werkzaam zijn op het gebied van financiële en fiscale dienstverlening en handelsbevordering tussen beide landen. Meijburg & Co en de individuele leden van de landendesk zijn onder andere lid van de Irish Netherlands Business Association.

Mocht u geïnteresseerd zijn in een vrijblijvend gesprek, neem dan gerust contact met ons op.