Meijburg & Co werd in 1939 opgericht als één van de eerste belastingadvieskantoren in Nederland door mr. Willem Meijburg, destijds inspecteur van ‘s Rijksbelastingen. Het plan om een belastingadviesbureau te starten kwam mede tot stand op instigatie van Pieter Klynveld, een van de medeoprichters van Klynveld Kraayenhof en Co accountants (een voorloper van het huidige KPMG).

De geschiedenis van Meijburg & Co

Meijburg & Co heeft een rijke geschiedenis. Vanaf de oprichting in 1939 tot op de dag van vandaag is onze organisatie toonaangevend geweest op het gebied van de fiscale advisering in Nederland.

 • 1870
  Sir William Barclay Peat sticht het accountantskantoor William Barclay Peat & Co. in Londen. 

 • 1897
  James Marwick begint samen met Roger Mitchell het accountantskantoor Marwick, Mitchell & Co. in New York City. 

 • 1911
  William Barclay Peat & Co. en Marwick, Mitchell & Co. bundelen hun krachten en vormen samen het bedrijf van accountants en consultants, dat later bekend zou staan als Peat Marwick International (PMI). 

 • 1917
  Pieter Klynveld richt het Nederlandse accountantskantoor op dat later onder de naam Klynveld Kraayenhof & Co bekend zou worden. 

 • 1939
  In 1939 besluit Willem Meijburg, destijds inspecteur van ’s Rijksbelastingen, een belastingadvieskantoor te starten. Deze stap werd deels geïnspireerd door Pieter Klynveld, medeoprichter van Klynveld Kraayenhof & Co accountants. Dit was een verre voorloper van het huidige KPMG. Met de oprichting van het eerste gespecialiseerde belastingadvieskantoor Meijburg & Co toonde Willem Meijburg zich een pionier op de Nederlandse fiscale markt. Ondanks een turbulente opstartfase midden in een roerige periode in de wereldgeschiedenis weet Meijburg & Co na 1945 gestaag een substantiële groei te realiseren.

 • 1979
  In 1979 fuseert het accountantskantoor Klynveld Kraayenhof & Co met het internationale kantoor McLintock Main Lafrentz & Co en met het Deutsche Treuhandgesellschaft. Door deze nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaat een sterke internationale organisatie, met als uitvalsbasis het vasteland van Europa. Onder leiding van de accountant Reinhard Goerdeler wordt Klynveld Main Goerdeler (KMG) al snel een bepalende kracht in de internationale accountancywereld.
   
  De van oudsher goede betrekkingen van het nieuwe KMG met het groeiende belastingadvieskantoor Meijburg & Co zorgen er ook na deze fusies voor dat tussen beide bedrijven een prima verstandhouding bestaat

 • 1987
  Veel oud-inspecteurs van de Belastingdienst zagen in Meijburg & Co een mooie kans om hun carrière voort te zetten. Door de goede contacten die Willem Meijburg altijd met de Belastingdienst heeft onderhouden, maakte een aantal inspecteurs daadwerkelijk de overstap. Dit leidde ertoe dat de organisatie nationaal uitgroeide tot een gerenommeerde kennisbank en een leverancier van hoogwaardige belastingadviezen. In 1987 gaat het uit fusies geboren KMG wederom een samensmelting aan, ditmaal met Peat Marwick International. Daarmee was de geboorte van KPMG een feit. Binnen korte tijd behoorde het bedrijf tot de zogenoemde big 8: de acht grootste accountants- en adviesorganisaties ter wereld.

 • 1988-1989
  De dienstverlening van KPMG breidt zich in de jaren daarna verder uit. Naast audit en advisory gaat tax een steeds belangrijkere rol spelen voor het concern. In 1988 fuseert Meijburg & Co met de belastingadviseurs van het Amerikaanse Peat Marwick. Deze fusie, onder de vlag van Meijburg & Co, zorgde binnen de organisatie voor een verfrissende kijk op de bedrijfsvoering en de benadering van fiscaliteit. Door een nieuwe bedrijfsfusie in 1989, nu met het zelfstandige kantoor Wisselink & Co, begon het bedrijf zijn definitieve vorm te vinden. Daarbinnen werden ook de beleidspijlers Mensen, Kennis en Markt ontwikkeld, die nu nog steeds de grondslag van de bedrijfsvoering vormen.

 • 1992
  Meijburg & Co heeft door de jaren heen vele veranderingen ondergaan. Het bedrijf is gegroeid, meerdere malen gefuseerd en verder geprofessionaliseerd. Vanwege de hechte banden met KPMG en zijn voorlopers wijzigt Meijburg & Co in 1992 zijn naam in KPMG Meijburg & Co. Als zelfstandige 'memberfirm' in het wereldwijde KPMG-netwerk heeft de organisatie zich internationaal sterk doorontwikkeld. Daarbij heeft Meijburg &  Co de eigen identiteit en onafhankelijkheid altijd weten te behouden.

 • 1993-2014
  In de periode 1993-2014 is KPMG Meijburg & Co uitgegroeid tot een vooraanstaand belastingadviesbureau met 600 medewerkers, waaronder partners, professionals, service centers en staf. Door de zelfstandige rol in een groot internationaal netwerk is een unieke bedrijfsvoering ontstaan. KPMG Meijburg & Co blijft investeren in de beleidspijlers waar het bedrijf groot mee is geworden: Mensen, Kennis, Markt en MVO. Daaraan is nog een vijfde pijler toegevoegd, namelijk Innovatie. Met de focus op deze pijlers, de diversiteit aan medewerkers en de beheersing van alle factoren van het verstrekken van hoogwaardige belastingadviezen richt KPMG Meijburg & Co zich op de toekomst van het fiscale vak.

 • 2014-heden
  Met ingang van 1 oktober 2014 wijzigt de organisatie officieel zijn handelsnaam in Meijburg & Co. Meijburg & Co blijft lid van KPMG International, met wie zij met ingang van 1 oktober 2014 een rechtstreekse licentieovereenkomst heeft.

KPMG-netwerk

Sinds 1988 is Meijburg & Co onderdeel van KPMG International, een in Zwitserland gevestigde coöperatie met landenorganisaties als leden, die alle actief zijn op het gebied van accountancy en belastingadvies. Nederland kent als enige land twee leden: KPMG Audit (accountants) en Meijburg & Co (belastingadviseurs). Alle member firms voeren de naam KPMG, hetzij exclusief, hetzij als onderdeel van hun nationale praktijknaam.