Bron: Het Financieele Dagblad (16-01-2013)

Gassan Diamonds in Amsterdam is winnaar van de eerste 'Familiebedrijven Award'. Directeur Benno Leeser (57) ontving de bijbehorende sculptuur gistermiddag in de RAI uit handen van John Fentener van Vlissingen van BCD Holdings, die de prijs in het leven heeft geroepen.

Gassan is verkozen uit zes genomineerden die door KPMG zijn geselecteerd uit circa zestig familiebedrijven. Daarbij is gelet op criteria zoals financiële prestaties, maatschappelijke betrokkenheid, continuïteit, bestuur, innovatie, opvolgingsbeleid, de relatie familie & bedrijf en onafhankelijkheid van commissarissen.

Benno Leeser ziet de uitverkiezing als een erkenning voor de circa 500 personeelsleden die de omzet in 2012 naar het record van EUR 160 mln brachten.

Gassan Diamonds huist in een oude stoomdiamantslijperij vlakbij het waterlooplein in Amsterdam. Het familiebedrijf richt zich op het slijpen van diamanten en op de groot- en detailhandel in diamanten in onder meer horloges en juwelen. Het bedrijf heeft winkels op de luchthavens Schiphol, London City en Singapore, en in hartje Amsterdam is ook nog Gassan Diamond Center gevestigd.

Gassan Diamonds is een begrip in de mondiale diamantensector en een prominente Amsterdamse publiekstrekker. Het marketingconcept van Benno Leeser, zijn echtgenote en hun vijf kinderen, die eveneens in de zaak werken, lijkt even perfect als de diamanten die in de vitrines schitteren.

De familie bezoekt regelmatig beurzen van internationale reisbureaus in het Verre Oosten om te bewerkstelligen dat Gassan Diamonds onderdeel is en blijft van de georganiseerde toeristenreizen, met in West-Europa rondjes Parijs, Londen of Rome.

Dat lukt aardig, gelet op de 377.000 toeristen uit vooral China, Rusland, Indonesië, Thailand en Japan die in 2012 Gassan aandeden en gemiddeld EUR 100 de man besteedden. De toeristen krijgen uitleg over de historie en een demonstratie over het slijpen van diamanten. Intussen kunnen ze zich vergapen aan vitrines vol diamanten en juwelen, en horloges die met diamanten zijn ingelegd. Aanwijzen en meteen kopen zijn vaste routine.

De directie van Gassan Diamonds krijgt de prijs onder meer vanwege haar reactie op de dip van het bedrijf in 2009, toen door de financiële crisis de omzet daalde van EUR 105 mln naar EUR 88 mln. 'Diamanten zijn conjunctuurgevoelig', zegt Benno Leeser. '2009 was het slechtste jaar sinds de oprichting in 1945.'

De reactie van Gassan op de dip tekent het verschil met beursgenoteerde ondernemingen, meent Leeser. Niet-familiebedrijven, die onder druk van de aandeelhouders op korte termijn scoren, zetten al bij het vermoeden van enige tegenwind in op saneringen. 'Familiebedrijven opereren door hun langetermijnstrategie meer ontspannen', zegt Leeser. 'Bij ons gold het devies 'bewaar de rust'. Dat komt de creativiteit ten goede om de dip zonder ontslagen door te komen.' De resultaten zijn ernaar. 2011 was het beste jaar uit de historie, gevolgd door 2012, waarin de omzet nog eens 20% hoger uitkomt.

Bekijk ook de uitzending van De Wereld Draait Door van dinsdag 15 januari jl. waarin aandacht werd besteed aan de Familiebedrijven Award.